Yhteisöllisen työvuorosuunnittelun pilotilla kohti parempaa työn ja vapaa-ajan tasapainoa


16.09.2024

SSO on panostanut työntekijäkokemuksen parantamiseen ja yrityskulttuurin johtamiseen jo pitkään. Matkan aikana henkilökunnan toiveena on noussut esille parempi työn ja vapaa-ajan tasapaino, johon nyt panostetaan keväällä 2024 alkaneen projektin avulla. Osana projektia muutamassa SSO:n toimipaikassa aloitetaan yhteisöllisen työvuorosuunnittelun pilotti, jossa työntekijä pääsee osallistumaan vahvasti työvuorosuunnitteluun.  

Perinteisessä työvuorosuunnittelun mallissa työvuorosuunnittelija ja toimipaikan esihenkilö yhteistyössä suunnittelevat työvuorolistat, mutta yhteisöllisen työvuorosuunnittelun toimintamallissa työntekijälle itselleen annetaan enemmän vaikutusmahdollisuuksia työvuorolistojen suunnitteluun. Mallissa työntekijät poimivat työvuoroja ESS7 -mobiilisovelluksesta, sovittuja aikatauluja ja pelisääntöjä noudattaen. Pelisääntöjen avulla varmistetaan, että työvuorojen poiminnat sujuvat tasapuolisesti samalla pitäen huolta siitä, että jokaisessa työvuorossa on oikea määrä osaavia työntekijöitä.  

– Työvuorosuunnittelulla on merkittävä rooli työn mielekkyyden, työssä jaksamisen ja viihtyvyyden kannalta. Kun työntekijä pääsee itse vaikuttamaan siihen, miltä oma työvuorolista tulee näyttämään, helpottaa se rutkasti oman elämän suunnittelua ja työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista, kertoo SSO:n työvuorosuunnittelun tiiminvetäjä Anne Miettinen. 

Yksi SSO:n pilottiin osallistuvista toimipaikoista on ABC Piihovi, missä kokeilu otetaan innokkaasti vastaan. – Täällä Piihovissa odotetaan kovasti pilotin starttia. Meillä on esimerkiksi porukassa sekä aamu- että iltavirkkuja, jotka mieluummin tekevät ilta- tai aamuvuoroja. Näin uuden toimintamallin myötä itselle mielekkäämpiä vuoroja tulee saataville entistä useammin ja esimerkiksi opiskelijoiden on helpompi sovittaa yhteen työvuorot sekä jaksoittain vaihtuvat opintosuunnitelmansa, kertoo ABC Piihovin liikennemyymäläpäällikkö Milla Seppälä tyytyväisenä.  

Yhteisöllistä työvuorosuunnittelua on pilotoitu S-ryhmässä jo muutamassa osuuskaupassa, ja tulokset ovat olleet positiivisia. Henkilökunta on kokenut erittäin hyväksi sen, että he ovat itse päässeet vaikuttamaan työvuorojensa ajankohtiin. Pilotista saatujen kokemusten perusteella päätetään, otetaanko toimintamalli SSO:ssa käyttöön laajemminkin.