Ratkaisukeskeinen ABC-ammattilainen


28.12.2021

ABC Piihovissa riittää lounasaikana asiakkaita, vaikka vasarat paukkuvat ja sähkömiehiä kiipeilee katonrajassa. Marraskuun viimeisenä päivänä alkaa jo hahmottua, että kivannäköistä tulee.

Vuonna 2003 avattu ABC Piihovi valmistui hieman ennen kuin sen vieressä kulkeva moottoritie Turun ja Helsingin välille. Kun myös poikittaisliikenne pitkin Someron tietä on sangen vilkasta, on kyseessä erinomaisella paikalla sijaitseva ja hyvin suosittu liikennemyymälä.

Remontin läpivienti on juuri nyt ajankohtaista ryhmäpäällikkö Maarit Rissasen monimuotoisessa toimenkuvassa.

– Johdan liikennemyymälä- ja polttonestekaupan operatiivista toimintaa. Mielestäni tärkein tehtäväni on auttaa esimiehiä ja sitä kautta koko henkilökuntaa onnistumaan työssään, hän määrittelee.

Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa on merkittävä toimiala SSO:ssa. Maaritin vastuualueeseen kuuluvat neljä ABC-liikennemyymälää, kaksi SSO Liikennemyymälää, kolme CarWash autonpesulaa sekä yhdeksän ABC-automaattiasemaa. Henkilökuntaa toimialalla on yhteensä 148.

Savon lahja Salolle

Iisalmesta kotoisin oleva Maarit tunnustautuu puhdasveriseksi S-ryhmän kasvatiksi. Ensimmäinen työpaikka vuonna 1983 oli Osuuskauppa Koljonvirran omistama Rosso, jonne kokiksi parhaillaan opiskelleen Maaritin houkutteli ravintolan keittiössä työskennellyt perhetuttu.

– Aluksi tein monenlaisia avustavia töitä. Milloin tiskasin astioita, milloin sukaloin kinkkua. Kun valmistuin ravintolakokiksi, pääsin sitten varsinaisiin keittiöhommiin.

Maaritilla oli tapana viedä valmistamansa annokset itse pöytiin. Iloisen ja välittömän nuoren naisen kyvyt asiakaspalvelijana huomattiin, ja pian hän siirtyi tarjoilijan tehtäviin salin puolelle. Siitä ura eteni nopeasti vuoropäälliköksi ja ravintolapäälliköksi.

Ensimmäisen kerran Maarit tutustui liikennemyymälämaailmaan, kun Osuuskauppa Koljonvirta ja Kuopion Osuuskauppa fuusioituvat vuonna 1991. Uusi alueosuuskauppa PeeÄssä perusti ensimmäisen liikennemyymälänsä Marjahaan vuonna 1997.

Tuossa vaiheessa Osuuskauppojen liikennemyymälät toimivat vielä öljy-yhtiöiden lippujen alla. Marjahaka oli Shell. ABC-ketju oli vasta suunnittelupöydällä.

Maarit muistelee melkein loukkaantuneensa, kun paikkaa tarjottiin hänelle. ”Minähän olen ravintopäällikkö, en mikään bensakauppias!”

– Pian huomasin, kuinka väärässä olinkaan, sain paljon enemmän kuin uskoinkaan. Nyt aukesi loistava tilaisuus tutustua uusiin toimialoihin, myös marketkauppaan. Sen monipuolisempaa työpaikkaa kuin liikennemyymälät ei ole olemassakaan. Kun nämä hommat opettelee, pärjää millä tahansa toimialalla.

Kaikki työ on arvokasta

Helsinkiin Maarit muutti vuonna 2000. Työnantaja oli nyt Osuuskauppa Seutu ja työpaikkana nykyinen ABC Masuuni, siihen aikaan vielä Esson kylttien alla toiminut liikenneasema.

Kun Maarit parin vuoden vauvaloman jälkeen palasi töihin, työnantaja oli jälleen aivan uusi osuuskauppa. SSO oli syntynyt, kun Osuuskauppa Seutu ja Salon Seudun Osuuskauppa fuusioituivat vuoden 2003 alussa. Nyt tarvittiin projektipäällikköä hitsaamaan ABC-yksiköt yhteen kuosiin. Sittemmin titteli vaihtui ryhmäpäälliköksi.

– Parasta työssäni on sen monipuolisuus, kun saan tehdä työtä ihmisten kanssa ja kehittää toimintoja. Kaikki työtehtävät ovat tärkeitä ja jokaisen työpanos on arvokas. Tykkään liikkua kentällä, eikä minua haittaa, vaikka erilaisia palavereja kertyykin melkoinen määrä.

Maarit valvoo, että ketjukonseptia noudatetaan. Numerot kertovat, miten hyvin liiketoiminnassa on onnistuttu. Mahdolliset haasteet on tehty ratkaistaviksi.

–  Tärkeää on myös muistaa suunnata katse tulevaisuuteen; seurata, mitä kilpailijat tekevät, miten markkina muuttuu ja millaiseksi bisnes alalla kehittyy, hän toteaa.

Maarit uskoo, että jatkossakin autoilla liikutaan ja ihmisillä on tarve pysähtyä.

– Meidän on oltava niin houkuttelevia ja mielenkiintoisia, että se pysähdys tapahtuu meillä. Siksi tämä Piihovikin uudistuu. Haluamme olla herätteellisiä ja kutsuvia niin tiellä liikkuville kuin lähellä asuville ihmisille. Hyvä palvelu on aivan ykkösjuttu ja mukava fiilis toimipaikasta välittyy kyllä asiakkaille. Itse peräänkuulutan sitä positiivisesti työn iloksi.

Maarit luonnehtii päättymässä olevaa vuotta muutosten ajaksi omassa elämässään. Tytär muutti hiljattain omilleen, mutta seuraksi jäi cairnterrieri Onni, ”täyttä rakkautta koko pakkaus”. Työasioista nainen irrottautuu pulahtamalla talvella säännöllisesti avantoon ja harrastamalla kuorolaulua Salon Viihdelaulajissa.