Historia


Vaiherikas historia kertoo muuttuvasta maailmasta

Vuosi 2023 on Suur-Seudun Osuuskaupan kannalta merkittävä, sillä SSO täyttää jo 120 vuotta. Nykyinen Suur-Seudun Osuuskauppa on nuori, sillä sen historia alkaa vuodesta 2004, mutta SSO:n muodostaneet Osuuskauppa Seudun ja Salon Seudun Osuuskaupan historiat yltävät aina osuuskauppatoiminnan alkuaikoihin.

Suomalaisen osuustoiminnan esiinmarssi tapahtui 1900-luvun vaihteessa. Ja näin tapahtui myös nykyisen Suur-Seudun Osuuskaupan toiminta-alueella. Osuuskauppaliikkeelle tyypilliseen tapaan Salon Seudun Osuuskauppa sulautti itseensä kahdeksan muuta seutukunnalla toiminutta osuuskauppaa, joista vanhin oli 1903 perustettu Hajalan Osuuskauppa. Tätä pidetään usein nykyisen SSO:n alkuajankohtana.


Toki osuuskauppatoiminnalla on ollut alueella varhaisempiakin vaiheita, mutta ne eivät ole suoraan sidoksissa SSO:n toimintaan ja historiaan. Esimerkiksi Salon Työväen Osuuskaupan perustava kokous pidettiin jo 1902 ja ensimmäinen myymälä avattiin 1904. Kauppa kuitenkin kariutui 1908–1909. Salon Seudun Osuuskaupan juuret ovat Hajalassa 1903 sekä Halikon asemalle 1904 perustetuissa kaupoissa. 

Salon Seudun Osuuskaupan ensimmäinen myymälä avattiin 4.10.1915 Horninkadulla Salossa Tapion ja Hilderssonin talossa, joka tunnetaan myös Salon kauppalan Säästöpankin talona. Samana vuonna SSO liittyi SOK:n ja Hankkijan sekä Turun Osuuskauppapiiriin jäseneksi. Salon keskustan tonttikaupat aloitettiin 1918, jolloin nykyinen Turuntie 6:n tontti hankittiin. Osuuskaupalle rakennettiin leipomo ja varastorakennus 1928. Vuonna 1937 rakennettiin uusi osa keskusmyymälän yhteyteen Turuntie 6:een, jonne Osula, sittemmin Ravintola Rikala, sijoittui.

Rakkaalla tavaratalolla monta nimeä 

SSO:n tavaratalo avattiin vuonna 1957, jolloin se oli kolmas SOK:lainen tavaratalo. Tavarataloa on uudistettu ja laajennettu useita kertoja vuosien saatossa ja laajennusten yhteydessä sen nimi on vaihtunut. Tavaratalo on tunnettu  ensin SSO-tavaratalona sitten Sokoksena, CitySokoksena ja Valioasuna. Nykyisin se kantaa jälleen ylpeänä Sokos-nimeä. Vuonna 1986 SSO käynnisti kauppakeskus Plazan kehittämistyöt, mutta projekti myytiin vuonna 1988 Tapiola-yhtiöille. Kauppakeskuksen rakentaminen aloitettiin loppuvuonna 1990 ja avajaisia vietettiin 14.9.1992. SSO avasi Kauppakeskus Plazaan Prisman. 

Vuonna 1994 liiketoimintansa aloitti Hotel City Rikala.Vuosituhannen vaihtuessa avattiin Halikon Prisma ja kauppakeskus Plazan Prisma uudistettiin Suomen suurimmaksi S-marketiksi. 2003 tehtiin Osuuskauppa Seudun ja SSO:n kesken sulautumispäätös ja 2004 Suur-Seudun Osuuskauppa SSO nykyisessä muodossaan aloitti toimintansa. 

Aina asiakkaiden puolesta ja hyväksi

Maailma ja kaupan ala sen mukana ovat muuttuneet 120 vuoden aikana valtavasti. SSO:n kasvu alueensa asukkaiden palvelujen tarjoajaksi on vaatinut hellittämätöntä työtä yhteisen hyvän eteen. Osuuskauppatoiminta on jo lähtökohtaisesti yhteiskuntaa rakentavaa toimintaa ja se näkyy myös tänä päivänä SSO:n missiossa: tehdään yhdessä parempi paikka elää 

Perustamisen päivistä tähän päivään yksi seikka on säilynyt toimintamme vankkumattomana tukijalkana ja missionamme: tehdään yhdessä parempi paikka elää. Vaikka missiomme muotoilu on tuore, sen mukaan olemme toimineet koko tämän 120 vuotta ja aiomme tätä työtä jatkaa maailman mullistuksista huolimatta.