Robokuljetukset rantautuvat Lohjalle – SSO tuo sympaattiset kuljetusrobotit Sale Hiidensalmelle


17.12.2023

Suur-Seudun Osuuskauppa SSO aloittaa ruuan robokuljetukset Lohjalla Sale Hiidensalmella joulukuun 18. päivä klo 10. Sympaattiset valkoiset robotit toimittava Starship on maailman johtava autonomisten kuljetusrobottien kehittäjä ja valmistaja. Starshipin robotit ovat nousseet suosioon Suomessa jo seitsemässä muussa Osuuskaupassa. 

 Joulukuun 18. päivästä alkaen Lohjan katukuvassa voi törmätä valkoisiin kuljetusrobotteihin, kun SSO aloittaa ruoan robottikuljetukset Lohjalla Sale Hiidensalmella. Asiakkaiden on mahdollista tilata päästötön, nopea ja arkea helpottava robokuljetus Lohjan keskustan alueella. Robottien toimintasäde on jopa kolme kilometriä Sale Hiidensalmelta ja tilaukset tulevat tunnissa asiakkaan luo.

– Olemme innoissamme, kun voimme tarjota asiakkaillemme tätä ympäristöystävällistä ja innovatiivista, uudenlaista palvelua. Monille robotit ovatkin varmasti jo tuttuja esimerkiksi sosiaalisesta mediasta, ja ovathan ne omalla tavallaan todella hauska ja sympaattinen ilmestys katukuvassa, kertoo Sale-ketjun ryhmäpäällikkö Joni Toivonen.

Asiakkaat voivat valita robokuljetuksen tilatessaan ostoksensa S-kaupat mobiilisovelluksesta. Kaupan henkilökunta pakkaa asiakkaan ostokset ja nostaa ne kuljetusrobotin kyytiin. Asiakas voi seurata robotin kulkua sovelluksesta reaaliaikaisesti. Kun robokuljetus on perillä, asiakas saa tästä ilmoituksen puhelimeensa. Kuljetusrobotin kansi aukeaa sovelluksen avulla ja kannen avautuessa alkaa soimaan myös jokin tuttu kappale tai melodia.

Robotti suunnittelee reittinsä tekoälyn ja GPS-paikannuksen avulla

Starship Technologies -yrityksen suunnittelemat robotit käyttävät reittien suunnitteluun tekoälyä ja GPS-paikannusta. Robotit kulkevat enimmäkseen jalkakäytäviä pitkin ja ne ylittävät ketterästi myös katuja ja reunakivetyksiä. Robotit tekevät matkaa itsenäisesti, mutta monitorointia ja mahdollisia häiriötilanteita hoitaa aina ihminen. Robotti on varustettu 12:a kameralla sekä ultraäänisensoreilla ja tutkilla. Robot pärjäävät mainiosti myös lumessa kulkiessaan, tosin joskus voivat toki tarvita ulkopuolisten apua matkan jatkamiseen syvemmän lumen sattuessa kohdalle.

SSO:lla roboja on odotettu työkavereiksi innokkaasti ja hymyssä suin. – Meillä Hiidensalmella ollaan ylpeitä siitä, että saamme olla SSO:n ensimmäinen toimipiste, joka tarjoaa asiakkaille robokuljetukset. Emme malta odottaa, että pääsemme lähettämään ensimmäiset robotoimitukset matkaan, iloitsee Sale Hiidensalmen myymäläpäällikkö Pipsa Wigrén.

Olemme innoissamme voidessamme tuoda autonomisen jakelun edut tuhansien kotitalouksien ulottuville Lohjalla, kun laajennamme toimintaamme Suomessa. Robottimme tekevät ihmisten arjesta hieman helpompaa, sillä ne toimittavat ruokatarvikkeita tilauksesta ja vähentävät samalla liikenneruuhkia ja hiilidioksidipäästöjä. Palvelumme on otettu lämpimästi vastaan seitsemässä kaupungissa eri puolilla Suomea, ja olemme varmoja, että myös Lohjan asukkaat arvostavat ystävällisiä robottimme, sanoo Starshipin liiketoiminnan kehittämistiimin Sandra Beaumont.

Starship-robotit ovat kulkeneet miljoonia kilometrejä ja suorittaneet yli viisi miljoonaa autonomista toimitusta ympäri maailmaa. Ne ylittävät 150 000 tietä päivittäin, mikä tarkoittaa yli kolme tien ylitystä joka sekunti.

Starshipin perustivat Ahti Heinla ja Janus Friis (Skypen pääarkkitehti ja toinen perustaja).

Lisätiedot:

Starshipin puolesta, Markus Hilden, Viestintätoimisto Manifesto, p. +358 44 3639961, markus.hilden@manifesto.fi

SSO:n Sale-ryhmäpäällikkö Joni Toivonen, p. 044 7705 452