SSO ei kysy työnhakijoilta ikää: ”Tiedostamattomasti tapahtuvaa ikäsyrjintää kitkettävä”


26.11.2020

− Ikä todella on vain numero, jolla on harvoin merkitystä siinä, miten hyvin henkilö kyseiseen työhön sopii. Osaaminen, koulutustausta, oppimiskyky ja asenne työntekoon ratkaisevat, sanoo SSO:n henkilöstöjohtaja Hanna Somersalo.

− SSO:n työntekijöiden keski-ikä on yli 37 vuotta ja meillä työskentelee ihmisiä todella laajalla skaalalla 15-vuotiaasta aina 65-vuotiaisiin asti, kertoo Somersalo.

S-ryhmä oli toissa vuonna mukana Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n aloitteesta käyntiin lähteneessä Työ ei syrji -kampanjassa. Syrjimätöntä työkulttuuria edistettiin rekrytointitempauksella, jossa SOK sekä muutama osuuskauppa toteuttivat kokeilun, jossa työtä haettiin täysin nimettömästi. − Kokemus oli kuulemamme mukaan herättävä. Kun sellaiset taustatekijät kuten ikä ja sukupuoli eivät olleet hakemuksista nähtävissä, päästiin todella pohtimaan, vaikuttavatko nämä tekijät rekrytointitilanteessa valintoihimme, Somersalo kertoo.

 Seniorityöntekijöiden arvostus uudelle tasolle

SSO:ssa kuten koko S-ryhmässä päätettiin jättää iän ja syntymävuoden kysyminen hakemuksista kokonaan uuden henkilötietojärjestelmän käyttöönoton yhteydessä. Täysi-ikäisyys varmistetaan edelleen tarvittaessa.

− Ketään ei tule lukita tiettyyn nurkkaan tai lokeroon sellaisten elementtien vuoksi, joilla ei ole itse työn kannalta merkitystä. Iän kysymisen poisjättäminen on tärkeä symbolinenkin viesti tässä ajassa. Ihmiset on saatava pysymään motivoituneina työelämässä yhä pidempään, ja seniorityöntekijöiden arvostus pitää nostaa aivan eri tasolle, millä se yhteiskunnassamme on, kertoo SOK:n henkilöstöjohtaja Susa Nikula.

Lisätiedot:
SSO, henkilöstöjohtaja Hanna Somersalo p. 044 7705 175