Vuosi 2017 oli SSO:ssa suurten investointipäätösten aikaa


09.02.2018

Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:n vuosi 2017 kertoo vahvasta uskosta alueen positiiviseen kehitykseen. Vaikka SSO:n toimialueen merkittävät rakennemuutokset haastoivat edelleen toimintaa, tehtiin isoja investointipäätöksiä, joista merkittävimmät Nummelan Prisman laajennus ja Lohjan Kauppakeskus Lohi. Salossa SSO:n suurin S-market kauppakeskus Plazassa remontoitiin kesän aikana ja avattiin täysin uudistuneena syyskuussa.

– Osuustoiminnallisena yrityksenä emme maksimoi voittoa vaan asiakkaan hyötyä. Omistajamme ovat saaneet viime vuonna Bonusta 12,1 miljoonaa euroa. Olemme työllistäneet sekä tehneet yhteistyötä noin 200 eri toimijan kanssa alueellamme ja siten tuoneet elinvoimaa alueelle. Paikallisuus on meille kunnia-asia. Osuuskauppa on kotimainen yritys ja osuustoiminnan tuotot, sekä verot jäävät osuuskaupan omalle toiminta-alueelle. Kannamme huolta joka kolkan hyvästä ruokatarjonnasta, emmekä keskity toimimaan vain tiheimmin asutuilla seuduilla. Lisäksi haluamme entisestään lisätä paikallisten tuotteiden osuutta kaupoissamme, kertoo toimitusjohtaja Esko Jääskeläinen.
 
– SSO-konsernin liiketuloksessa päästiin 8,4 miljoonan euron tasoon, jossa oli pientä parannusta edelliseen vuoteen. Tämä on tyydyttävä taso, jotta voimme tänä vuonna jatkaa perustehtäväämme eli asiakkaiden hyödyn ja parhaan palvelun toteuttamista. Keskimääräisestä 30 euron ostoskorista jäi voittoa alle 0,50 euroa. Taso riittää siihen, että pystymme investoimaan ja kehittämään toimintaamme, kuten myös pitämään nykyisen toimipaikkaverkostomme kunnossa. Voimme siis olla viime vuoden tulostasoon tyytyväisiä, toteaa Jääskeläinen.

71 447 omistajan kauppa

Osuuskaupan omistajat saivat Bonuksen, maksutapaedun ja osuusmaksun koron myötä rahallista hyötyä yhteensä 12,8 miljoonaa euroa. Maksetun Bonuksen määrää on laskenut toimipaikkaverkoston muutosten ja hintojen laskun lisäksi tupakkatuotteita koskeva lakimuutos.
 
Vuoden 2017 lopussa Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:ssa oli 71 447 omistajaa. Vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna omistajien määrä kasvoi 2391 taloudella. Toimialueen kotitalouksista SSO:n omistajia oli vuodenvaihteessa noin 70 prosenttia.
 
– SSO:n omistajien lukumäärän kasvu jatkui ja vuoden lopussa liittyi SSO:n 70 000:s asiakasomistaja. Omistajien määrän tasainen kasvu osoittaa, että alueemme ihmiset kokevat saavansa SSO:sta aitoa hyötyä, kommentoi Jääskeläinen. SSO:lla alkoi tänä vuonna 15. yhteinen toimintavuosi Suur-Seudun Osuuskauppana. Yhteisen taipaleen alkaessa vuonna 2004 Salon Seudun Osuuskaupalla ja Osuuskauppa Seudulla oli asiakasomistajia 38 500 – omistajiemme määrä on näinä vuosina miltei tuplaantunut, kertoo Jääskeläinen.

Investoinneilla usean sadan työllistävä vaikutus

– Viime vuosi oli suurten investointipäätösten aikaa. Alkuvuodesta Prisma Nummelassa aloitettiin kauan odotetut laajennustyöt. Syksyllä SSO teki myös merkittävä investointipäätöksen ja sen myötä Kauppakeskus Lohen rakennustyöt päästiin aloittamaan vuoden lopulla. Yksin Nummelan Prisman 20 miljoonan ja Kauppakeskus Lohen 25 miljoonan euron investointien työllistämisvaikutus kokonaisuudessaan on useita satoja henkilötyövuosia. Halikon Prisman pihalle avattiin keväällä Carwash-autopesu ja Prisman yhteyteen muutaman vuoden tauon jälkeen uudelleen kesäpiha, kertoo Jääskeläinen.
 
– Lohjan Rantajamit järjestetään tänä vuonna jo SSO:n järjestäminä seitsemättätoista kertaa ja niistä on kasvanut valtakunnallisestikin merkittävä festaritapahtuma, jota kutsutaan kotoisasti Suomen suurimmaksi luokkakokoukseksi. Rantajameista on kehittynyt todella positiivinen lohjalainen tapahtuma ja niistä kertyneen vankan kokemuksen myötä haluamme nyt tarjota myös salolaisille oman tapahtuman, SaloFestin. SaloFest järjestetään niin sanotulla Farmoksen tontilla Original Sokos Hotel Rikalan vieressä elokuun alussa ja esiintyjät julkaistaan helmikuun 14. päivä, paljastaa Jääskeläinen.

SSO työllisti vuodenvaihteessa 1140 palvelualan ammattilaista

SSO:n rooli työllistäjänä läntisellä Uudellamaalla sekä Salon seutukunnalla on edelleen vahva. SSO työllistää 1140 palvelun ammattilaista ja kesällä henkilökunnan määrä kasvaa n. 200 kesätyöntekijällä. S-ryhmä tarjoaa työntekijöidemme ammatilliseen kehittymiseen hyvät mahdollisuudet. SSO:ssa voi työskennellä eri toimipisteissä, hakeutua työkiertoon ja edetä tehtävästä toiseen. Keskitetty rekrytointi tukee tätä toimintaa.
 
– Tänä keväänä tarjoamme toista kertaa kaikille kesätyötä hakeville nuorille mahdollisuuden työpaikkahaastatteluun. Haastattelut järjestetään pikahaastattelumenetelmällä, jossa jokaisella on oiva mahdollisuus tehdä vaikutus haastattelijoihin. Näin moni nuori saa arvokkaan ensikosketuksen työhaastatteluihin. Kesällä riveissämme näkyy myös noin sata 15-17-vuotiasta nuorta, S-Kesisläistä, jotka tutustuvat vähintään parin viikon mittaisella jaksolla työelämään. Välillisesti SSO työllistää lukuisia henkilöitä rakennus-, siivous-, kiinteistönhuolto- sekä vartiointitehtävissä, listaa Jääskeläinen.

Pientä laskua liikevaihdossa – vertailukelpoinen kehitys positiivinen

Vaikka SSO:n liikevaihto hieman pieneni, oli vuosi 2017 SSO:lle selvästi tulevaisuuden positiivisia näkymiä vahvistava. Liikevaihto oli 449 miljoonaa euroa, joka oli 1 % edellistä vuotta vähemmän (- 3,0 miljoonaa euroa). Marketkaupassa alennetusta hintatasosta huolimatta vertailukelpoinen liikevaihto kasvoi hieman. Tavaratalokaupassa kauppa kävi kuitenkin osuvamman valikoiman ja uusien merkkien ansiosta. S-market Plaza oli remontin vuoksi kesän kiinni ja Lohjan Sokos suljettiin 2016 keväällä, jotka vaikuttivat liikevaihtoon laskevasti. Liikevaihdon kehitykseen vaikuttivat asiakasvirrat, joita lisää toivat laajennetut aukiolot, halvemmat hinnat sekä kesäasukkaat.
 
Liikennemyymälässä kauppa kävi onnistuneesti ravintolakaupan uudistusten ja polttonesteiden tolppahintojen laskemisen ansiosta. Myös autokaupassa kauppa kävi erittäin hyvin. PP-auto Oy:ssä ja Lohjan Autokeskus Oy:ssä meillä on laaja ja osuva merkkiportfolio, joka osaltaan vaikutti siihen, että autokauppa pärjäsi vallitsevissa olosuhteissa todella hyvin.
Ravintoloiden liikevaihto laski Salon Rosson sulkemisen myötä. S-Rautojen liikevaihdossa näkyi edelleen alueen haastava markkinatilanne ja maatalouden kauppa aleni viljan määrän ja hinnan laskusta johtuen. Salon Kodin Terran sulkeminen vaikutti niin ikään liikevaihtoon.

SSO liikevaihto toimialoittain

Toimiala Liikevaihto 2017 (milj. €) % ed.v.v.
     
market- ja tavaratalokauppa 231 -3
liikennemyymälä- ja polttonestekauppa 70 +7
rauta- ja maatalouskauppa 53 -15
matkailu- ja ravitsemiskauppa 10 -9
autokauppa 81 +7
 
– Alkanut vuosi on lähtenyt kaupallisesti mukavasti käyntiin ja rakennustyömailla edetään suunnitellusti. Nummelan Prisman uusavajaisia vietetään loppuvuodesta ja Lohjan kauppakeskus Lohi avaa ovensa syksyksi 2019. Lisäksi muissa toimipaikoissamme teemme pienempiä raikastuksia, kuten ABC Masuunissa Karkkilassa ja ABC Lohjalla, kertoo Jääskeläinen.
 
Lisätietoja:
toimitusjohtaja Esko Jääskeläinen, puh. 044 7705 700
talousjohtaja Riitta-Leena Rossi, puh 044 7705 702