Diabetesta ei tarvitse pelätä – Kannustajat-tuki poistaa pelkoja ja tukee yhteistä tekemistä


30.07.2023

Lohjan Diabetesyhdistys on perustettu jo vuonna 1980 ja sen toiminta-alueena on Lohjan kaupunki sekä sen ympäristöalueet Karjalohja, Nummi-Pusula, Sammatti, Siuntio sekä Vihti.

Yhdistyksessä on liki 700 jäsentä, mikä tekee siitä Etelä-Suomen toiseksi suurimman diabetesyhdistyksen. Yhdistyksen toiminta pyörii täysin vapaaehtoisvoimin ja toiminnan keskiössä ovat diabeetikot ja heidän läheistensä tukeminen.

Kaikki ansaitsevat vertaistukea – yhteisöllisyys auttaa vaikeassa tilanteessa

Marsa Valtonen on ollut Lohjan diabetesyhdistyksen puheenjohtaja vuodesta 2018, mutta hänellä on pitkä historia diabetesyhdistysten ja diabeteksen parissa.

Vuonna 1993 hänen pojallaan puhkesi diabetes ja hyvin pian sen jälkeen hän etsi vertaistukea muilta sairauden kanssa tekemisissä olevilta. Hän otti yhteyttä diabetesliittoon, josta hän sai tukea ja neuvoja. 1990-luvulla diabetes yleistyi Varsinais-Suomessa ja varsinkin lapsilla, joten Valtonen päätti perustaa Mynämäelle oman diabetesyhdistyksen.
Pian yhdistyksen vertaistuelle olikin tarvetta sillä Marsan toisellakin pojalla todettiin diabetes.

-Olen ammatiltani erityissairaanhoitaja ja opettaja, mutta aina kun oma lapsi sairastuu, niin silloin lapsen hyvinvointi on päällimmäisenä mielessä. Vertaistuki auttaa käsittelemään asioita ja saa mielen pois niistä sairauden vaikeimmista liitännäissairauksista ja pahimmista peloista, joita omassa työssä kohtaa usein, Marsa toteaa.

Myöhemmin Valtonen oli puheenjohtajana  Järvenpään seudun Diabetesyhdistyksessä. Osallistuminen Lohjan diabetesyhdistyksen toimintaan oli selvää, kun elämä kuljetti hänet Lohjalle.

-Osallistuin ensimmäisen kerran syyskokoukseen ja tulin ulos puheenjohtajana, Valtonen nauraa.

Kannustajat-tuki auttaa monipuolisesti

– Meidän perhekerhollamme on kahdeksan kertaa vuodessa vertaiskokoontumisia, joissa on aina mukana diabetesta sairastavien lisäksi heidän vanhempia, kavereita ja perheen muita jäseniä, koska on tärkeää madaltaa kynnystä kohdata sairaus ja osoittaa, ettei diabeteksen kohtaamista tarvitse pelätä, Valtonen summaa.

Valtosen vanhempi poika kuoli 39-vuotiaana diabeteksesta sokeutuneena, halvaantuneena  ja munuaissiirron saannin jälkeen.

-Olen itse nähnyt mitä tämä sairaus voi olla, kun lapsi saa kaikki mahdolliset liitännäissairaudet diabeteksesta. Niistä huolimatta hän pysyi positiivisena ja osallistui toimintaan, jossa toimi vertaisohjaajana muille eri tavoin vammaisille henkilöille. Onneksi näin laajat ja  vakavat liitännäissairaudet ovat harvinaisia ja suurin osa diabeetikoista selviää elämässään hyvällä hoitotasapainolla paremmin, Valtonen toteaa.

Lohjan diabetesyhdistys sai Kannustajat-tukea yhteensä 2500 euroa. Valtosen mukaan summaa hyödynnetään yhdistyksen toiminnassa laajasti, mutta erityisesti vertaistuen järjestämisessä.

-Koko toimintamme perustuu diabeetikoiden tukemiseen, vertaistuen tarjoamiseen ja tapahtumien järjestämiseen yhdistyksen jäsenille ja heidän perheilleen. Järjestämme tapahtumia kaikenikäisille ja heidän toiveidensa mukaisesti. Teemme retkiä lähiympäristön kohteisiin, järjestämme leirejä lapsille ja nuorille ja käymme konserteissa ja teatteriesityksissä. Siksi tämä tuki on todella tärkeä. Ihan sydän sykähti, kun näimme että saimme näin suuren tuen. Ihmiset ymmärtävät, että tämä vertaistuki on äärettömän tärkeää näille diabetespotilaiden perheille ja ystäville, Valtonen uskoo.

Olisiko yhdistyksellänne käyttöä 500–3000 euron tuelle?

Kannustajat-ohjelman haku on käynnissä 1.8.–30.9.2023. Tutustu ohjelmaan sekä hakukriteereihin ja ilmoita yhdistyksesi mukaan täällä.

 

Tutustu Lohjan Diabetesyhdistyksen toimintaan >>