Johtajuuteen kasvaminen omien vahvuuksien kautta


19.06.2023

Hang Nguyenin lapsuuden unelma-ammatti oli myyjä. Ja myyjä hänestä tulikin: ensin SSO:n työharjoittelupaikan ja kesätyön kautta – ja pian vakinaisena työntekijänä. Sen sijaan esihenkilötyöstä Hang ei ollut koskaan haaveillut.
– Kasvoin esihenkilötyöhön pikkuhiljaa, kun minulle osoitettiin yksittäisiä vastuutehtäviä. Koen, että minulta löytyy johtajalle tärkeitä piirteitä, kuten kyky tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Kun yksikköömme avautui apulaismyymäläpäällikön paikka, työkaverini kannusti minua hakemaan tehtävään, koska minulla oli jo vahva kokemus myyjän työstä. Ajattelen, että itse työ kehittää taitoja eniten, ja työtä tekemällä myös oppii, missä on hyvä. Itse tunnistan olevani parhaimmillani asiakaspalvelussa. Kehittyminen ei koskaan pysähdy.

Opinnot ja työ täydentävät toisiaan

Nguyen kokee, että SSO kannustaa työntekijöitään kehittämään taitojaan. Eri yksiköissä oppii eri näkökulmia ja pystyy hyödyntämään osaamisensa eri osa-alueita. Työskentely Salessa ja muissa pienemmissä yksiköissä kasvattaa hänen mukaan moniosaajia, sillä erillisiä osastovastaavia ei ole. SSO tukee siinä, missä työntekijä on hyvä ja kannustaa eteenpäin.
– Toimiminen esihenkilönä on avartanut todella paljon näkemään, miten rikasta ja vastuullista työtä johtotehtävät sisältävät. Ensin kaupan puolella tehdään normaalit myyjän tehtävät ja sitten päälle kaikki hallinnollinen työ: työvuorojulkaisut, omavalvontaa, toimistotyöt, sähköpostit, tilaukset ja kaikki työntekijöihin liittyvät asiat. Esihenkilöiltä vaaditaan paljon. Koen kuitenkin, että SSO tukee meitä todella hyvin. Koska organisaatio on niin suuri, ei ole kysymystä, johon joku ei osaisi vastata.

Nguyen on kehittänyt osaamistaan myös opiskelemalla. Vaikka opintojen ja työnteon yhdistäminen on tuntunut toisinaan raskaalta, antavat opinnot paljon välineitä omaan työntekoon. Nguyen on suorittanut työnteon ohella liiketoiminnan perustutkinnon ja aloitti heti perään lähiesimiestyön ammattitutkinnon. SSO on myös järjestänyt työntekijöilleen koulutusta yhdessä Salon Seudun Ammattioppilaitoksen kanssa.
– Koen, että esihenkilöt saavat SSO:lta todella hyvää tukea. Yhteys oman esihenkilöni kanssa on vahva. Olemme kaikki hyvin perillä siitä, mitä ympäristössämme tapahtuu ja pystymme siksi täydentämään niin hyvin toisiamme.

Kokonaisvaltainen työ antaa paljon

– Nautin siitä, että näen oman kädenjälkeni. Meillä kaikilla se on omanlaisensa ja saan siitä onnistumisen tunteen. Kauppamme itsessään on suuri, mutta sijaitsee melko pienellä paikkakunnalla, ja siksi asiakkaista tulee todella tuttuja. Jos on välissä töistä pois, asiakkaat kyselevät jo perään. On ihana tunne huomata, että he kaipaavat. Kyllä sellainen lisää itsevarmuutta.

Nguyen kokee, että SSO:n arvot rohkeus, avoimuus ja vastuullisuus näkyvät hyvin arjessa.  Vastuullisuudesta toimii hyvänä esimerkkinä SSO:n perehdytysjärjestelmä, jonka pääajatuksena on se, että erilliset valmentajat kiertävät perehdyttämässä työntekijöitä. Se antaa kaikille selkeän ja varman alun, mutta vähentää myös muiden työntekijöiden painetta toimia ohjaajina. Rohkeus taas merkitsee mahdollisuutta kertoa omista mielipiteistä ja rohkeutta toteuttaa asiakkaiden toiveita. Työyhteisössä tulee voida olla oma itsensä.
– Olemme helposti lähestyttäviä ja meillä on aito halu auttaa asiakkaita. Lisäksi haluamme auttaa myös toisiamme onnistumaan. Tiimissämme viihtyy henkilö, joka on huumorintajuinen, ahkera ja luova. Meillä tärkeintä on asenne ja halu kehittyä uusiin tehtäviin. Olemme todellinen tiimi, koska kaikki tekevät kaikkea.

Arvoista Nguyen nostaa tärkeimmäksi vastuullisuuden – onhan se katse tulevaisuuteen. Siihen sisältyy myös työntekijöistä huolehtiminen. Hän onkin vaikuttunut SSO:n tavasta palkita työntekijöitään.
– Ihmisillä on tapana vähätellä omaa osaamistaan ja taitojaan. Siksi onkin todella hienoa, miten SSO nostaa hyviä työntekijöitä esille esimerkiksi työmerkkipäiväjuhlien yhteydessä. Se myös motivoi ja antaa viestin, että on tehnyt asioita oikein. Myös monipuoliset henkilöstöedut kuten e-passi ja erilaiset alennukset innostavat.

Nguyen palkittiin juuri vuoden 2022 parhaana palvelun toteuttajana. Hän arvostaa huomionosoitusta siinä määrin, että säilyttää palkintotaulua kotonaan, koska se antaa niin hyvän fiiliksen ja innostaa jatkamaan töitä samalla tavalla.
– On ollut hienoa löytää työn kautta oma osaamisensa. Kannustankin kaikkia olemaan avoinna erilaisille tehtäville: ennakkoajatus jostakin roolista voi työnteon kautta muuttua ja yhtäkkiä voikin huomata löytäneensä aivan uuden toiveammatin.

Hang Nguyenin mukaan pienempi yksikkö tarjoaa mahdollisuuden kasvaa moniosaajaksi
–Työntekijät nauttivat työskentelystä meillä, koska työ on niin monipuolista. Jos täältä lähtee isompaan yksikköön, on jo kaikki osaaminen pohjalla ja voi hakea mille osastolle tahansa.