Kirsi Mäkilä nauttii asiakkaiden kohtaamisesta ja siitä, että saa toteuttaa heidän toiveitaan


30.08.2023

Kukkalähetys on saapunut aamulla. Sinun Kukka -liikkeen vastaava, floristi Kirsi Mäkilä, käy kukat läpi ja putsaa niistä jokaisen huolellisesti. Sitten hän asettelee kukat kauniisti esille ja aloittaa tilaustöiden valmistuksen. Päivää rytmittävät kohtaamiset asiakkaiden kanssa.
– Mietin välillä, puhunko liikaa siitä, miten onnellisessa asemassa olen tällä hetkellä saadessani tehdä tätä työtä. Taustallani on suuri, turvaa ja vakautta tuova yritys, jossa työntekijöistä pidetään hyvää huolta ja heitä arvostetaan – ja samalla minä toteutan unelmaani.

Visuaalisuuden voima

Mäkilä valmistui floristiksi 25 vuotta sitten. Työskenneltyään muutaman vuoden kukkakaupassa hän sai ensimmäisen lapsensa. Oli alkanut uusi elämänvaihe, jonka aikana työt rajoittuivat keikkahommiin tutussa kukkakaupassa. Ratkaisu mahdollisti lasten kanssa olon ja tuntui sopivalta järjestelyltä siihen saakka, kunnes kolmas lapsi oli syntynyt.
– Koin, että oli taas aika alkaa tehdä enemmän töitä. Kun Lohjalle avattiin Prisma, hain myyjäksi. Tein siellä jonkin aikaa vain iltatöitä, mikä mahdollisti päivät kotona lasten kanssa. Hevipuolen varavastaavan jäätyä äitiyslomalle siirryin kuitenkin työskentelemään hänen tehtävissään ja aloin tehdä aamuvuoroja. Myöhemmin siirryin vielä eteenpäin hevipuolen vastaavaksi edellisen jäätyä eläkkeelle.

Mäkilä on aina nauttinut työssään siitä, että saa tehdä asioista kauniin näköisiä.
– Hevipuolella visuaalisuus on erityisen tärkeää. Se on osastona ensimmäinen asia, minkä asiakas näkee saapuessaan kauppaan. Pidin työstäni ja työympäristöstäni kovasti. Työkavereiden kanssa on aina ollut huumorintäyteinen ja iloinen ilmapiiri. Lisäksi SSO:n valmentajana toimiminen antoi kivan lisän työuralle.

Asiakkaan kohtaamisen taito

Mäkilän taitoa ja näkemystä kauneudelle selkeästi arvostettiin, ja kun Halikon Prisman yhteyteen avattiin kevättalvesta 2022 SSO:n kukkakauppa Sinun Kukka, Mäkilä sai paikan liikkeen vastaavana.
– Olen tyytyväinen siitä, että SSO:lla oli rohkeutta laajentaa tarjontaansa ja avata kukkakauppa. Samalla olen tietenkin erityisen iloinen siitä, että se työnantajana luotti taitoihini ja osaamiseeni ja valitsi minut uuden liikkeen vastaavaksi.

Kukkakauppiaan on seurattava jatkuvasti ympäristöä ja trendejä. Asiakkaat ovat usein hyvin tietoisia siitä, mitä haluavat ja osaavat vaatia. Toisaalta joskus on myös osattava ottaa huomioon se, että kaikkia kukkia ei yksinkertaisesti ole jokaisena vuodenaikana saatavana.
– Asiakasta on osattava kuunnella aidosti. Kukkakauppaan tullaan suurienkin tunteiden kanssa, niin ilon kuin surunkin, ja asiakas on kohdattava arvokkaasti. Kukkakauppatyö on todellista asiakaspalvelutyötä ja on todella motivoivaa nähdä, kun asiakas on tyytyväinen saamaansa palveluun. Nautin siitä, että saan kukkien kautta tuotettua asiakkaille iloa.

Kokemus arvokkuudesta

Mäkilä on saanut vahvaa tukea työhönsä esihenkilöltään, jonka kanssa yhteys toimii mutkattomasti. Esihenkilö on myös itse kouluttautunut niin, että pystyy tarvittaessa olemaan apuna kukkakaupan puolella. Sama koulutus on tarjottu myös osalle Prisman henkilökunnasta, mikä helpottaa arkea.
– Lisäksi meillä floristeilla on aktiivinen keskusteluverkosto, jossa jaamme ideoita ja kehitämme osaamistamme. Sosiaalisen median kautta löytää helposti ajankohtaiset trendit, joita asiakkaat haluavat toteuttaa sisustuksessaan. Monet hyvät koulutukset toimivat työn tukena.

Mäkilä suhtautuu työnantajaansa, kuten asiakkaisiinsakin, arvostavasti. Hänen mukaansa rohkeus, avoimuus ja vastuullisuus ovat tärkeitä arvoja, jotka toteutuvat muun muassa sitä kautta, miten SSO seuraa koko ajan ympäristöään ja sitä, mitä siinä tapahtuu. Avoimuus näyttäytyy siinä, että tuotteiden alkuperä ja vastuullisuus otetaan hyvin selville kotimaisuutta korostaen. Samalla SSO:lla ollaan rohkeita etenemään, kehittymään ja uudistumaan asiakkaiden toiveiden pohjalta. Työntekijöistä pidetään erityisen hyvää huolta.

Mäkilä kokee, että hänen omassa työssään arvoista on korostunut rohkeus.
– Työnantajaltani on ollut rohkeaa lähteä avaamaan uusi palvelu ja tarttua uuteen tilanteeseen. Olen tarttunut tähän rohkeuteen itsekin ja koen valtavan hienona asiana sen, että olen saanut mahdollisuuden tehdä osaamistani vastaavaa unelmatyötäni.