Kylmähermoinen moniosaaja


07.01.2022

Mikä on sellainen S-ryhmän toimipaikka, jossa aina sattuu ja tapahtuu, jossa työntekijät ovat todellisia moniosaajia ja jossa hyvä paineensietokyky on välttämätön ominaisuus? Se on tietysti ABC-liikennemyymälä, tuskinpa siellä muuten olisi Tankkaustarinoitakaan tehty. Kameramiehet ovat olleet ikuistamassa myös ABC Lohjan kiireistä arkea.

Apulaisliikennemyymäläpäällikkö Elina Poikonen kertoo viihtyvänsä hyvin ruuhkahuippujen ryydittämässä ilmapiirissä. Reilut 10 vuotta talossa työskennellyt nuori nainen on ehtinyt kasvaa sisään ABC-maailmaan monien erilaisten tehtävien kautta.

– Silloin kun paikalle tupsahtaa yht´äkkiä pari linja-autollista asiakkaita, on vain otettava rauhallisesti: hoidettava asia kerrallaan ja vältettävä turhaa hötkyilyä. Kyky sietää painetta kasvaa täällä väkisinkin, hän hymyilee.

Kaikki alkoi Hesestä

Taival alkoi tuoreena ylioppilaana, kun Elina haki auki ollutta Hesburger-työntekijän paikkaa.

– Se oli minulle ensimmäinen oikea työpaikka. Tätä ennen aika oli kulunut koulun ohella tallilla hevosten parissa touhutessa. Minulla oli myös oma hevonen, josta aika jätti pari vuotta sitten, Elina kertoo.

Hesburgerissa Elina huomasi viihtyvänsä alusta alkaen hyvin. Työt sujuivat niin mallikkaasti, että vuonna 2016 hänen nimitettiin palveluvastaavaksi Hesburgeriin. Tässä välissä hän oli ehtinyt työskennellä myös ABC-ravintolan keittiössä.

– Aloitin aamupalan tekemisestä ja siirryin sitten à la carten ja noutopöydän pariin. Hoidin myös keittiön tilauksia ja kuormien purkua.

Nykyisessä tehtävässään apulaisliikennemyymäläpäällikkönä Elina on toiminut kesäkuusta 2021 lähtien.

– Nyt esimiehenä toimistohommissa vierähtää pari päivää viikossa, muun ajan teen suorittavia vuoroja kassalla ja salin puolella. Moniosaajiahan täällä ABC:llä kaikki ovat. Itselläni työ marketin puolella on vielä kokematta.

Ammattitutkinto työn alla

ABC Lohja on merkittävän kokoinen yksikkö. Henkilökuntaa on yhteensä 40. Elina kehuu varauksetta työkavereitaan ja koko työyhteisöä. Myös SSO luotettavana ja vastuullisena työnantajana saa kiitosta.

– Uutena esimiehenä arvostan sitä tukea ja apua, jota saan omalta esimieheltäni Heidi Niskaselta ja kaikilta palveluvastaavilta silloin, kun uusia tilanteita tulee eteen. Mukavinta on se, kun henkilökunta tulee juttelemaan asioista, jotka ovat mielen päällä. Meillä on sellainen henki, että asioista puhutaan avoimesti ja mielipiteitä uskalletaan esittää. Näin mahdollisiin pulmiin päästään tarttumaan tuoreeltaan hyvässä yhteistyössä, Elina kiittelee.

Varmuus esimiestyössä karttuu tietysti kokemuksen myötä, mutta apua on myös opinnoista. Heidi opiskelee parhaillaan Luksiassa Lähiesimiehen ammattitutkintoa oppisopimuskoulutuksena. Paperit hän pokkaa keväällä.

– Pidän opiskelua isona mahdollisuutena myös tulevaisuutta ajatellen. Tosi mukavaa on se, että samassa ryhmässä on monen ikäisiä esimiehiä monenlaisista yrityksistä, muun muassa teollisuudesta ja hoitoalalta. Itse olen siinä joukossa yksi nuorimmista.

– Opiskelu työn ohessa on sujunut hyvin, onhan se hyvin käytännönläheistä. Sen, mikä oppii teoriassa, pääsee heti testaamaan arkipäivässä. Viimeksi tällainen asia oli perehdyttäminen, Elina kertoo.

ABC Lohja palvelee tällä hetkellä aamuviidesta puoleen yöhön. Aukioloaikoja supistettiin hieman koronan takia, kun yöllä ei niin paljon liikkujia ole ollut.

Työpäivien aikana Elinan 3,5-vuotias labradorinnoutaja Taika pääsee Elinan äidin hoiviin. Juoksulenkit Taikan kanssa ovat uimisen ohella nuoren naisen mieluisin harrastus.