Luomutilalla luotetaan makuun, ei massatuotantoon


26.06.2023

Salon Kruusilassa sijaitseva Rinteen luomutila on Mikko Jalosen ja hänen perheensä kotitila. Mikko on ollut tilan isäntänä pian neljä vuotta. Tilan he ostivat Mikon vanhemmilta, kun he päättivät jäädä eläkkeelle ja sukupolvenvaihdos tuli ajankohtaiseksi.

– Vanhemmillani tämä tila on ollut vuodesta 1988. Sitä ennen tila oli toisen perheen omistuksessa, joten pitkä historia viljelyllä täällä on, Mikko toteaa.

Hän tuntee tilan hyvin vaikka isäntänä onkin takana vasta muutama vuosi. Tilan toiminnassa hän on ollut mukana ihan nuoresta pitäen. Alunperin tilalla kasvatettiin lähinnä sipulia ja mansikkaa, joista on sittemmin laajennettu muihin tuotteisiin.

– Kasvatamme tilallamme lähinnä vihanneksia, pääasiassa tomaattia ja kurkkua. Pikkuhiljaa voisimme laajentaa, mutta se ei ole vielä ajankohtaista. Esimerkiksi kurkkua voisimme tuottaa lisää jonkin verran, mutta tässäkin suhteessa edetään kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan, ei ole järkeä tuottaa yli menekin, Mikko summaa.

Pienen tilan koko, ison tilan sydän

Mikko kertoo hänen vanhempiensa siirtyneen luomuviljelyyn vuonna 1994, kun siitä alettiin yleisemmin puhua. Kasvihuoneisiin tilalla siirryttiin vuoden 1995 vaihteessa. Kasvihuoneita on tilalla 2000 neliön edestä. Näistä tuhat neliötä on varattu vihanneksille, ja toiset tuhat neliötä kukkasille.

– Kukat ovat periaatteessa meidän päätuote, mutta ne myydään kaikki suoraan joko tilalta tai sitten torimyynnissä, Mikko paljastaa.

Mikko kertoo, että he käyvät myymässä tuotteitaan viidellä eri torilla, ja siellä oman maan tuotteista saadaan iso osa myytyä itse. Kaikki mikä jää yli, menee SSO:n Sale-myymälöihin tilan lähiympäristöön, kuten Kiikalaan, Suomusjärvelle, Sammattiin, Karjalohjalle, Pertteliin, Tupuriin ja Halikon Prismaan.

Jos viljellään, niin viljellään kunnolla

Mikko kertoo, että tilalla hommaa riittää. Keväällä peltoja laitetaan kevätkuntoon, kasvihuoneita ylläpidetään, huolehditaan lämmityksen toimivuudesta ja tietysti myös ihan perinteistä myyntityötä on paljon. Kesät hän sanoo viettävänsä tiiviisti mansikkaa ja hernettä myyden lähialueen Sale-myymälöiden pihoilla.

– Ihmiset selvästi haluavat puhdasta ruokaa. Luomutuotetun ruoan tilanne on joka vuosi menossa parempaan suuntaan. Meille luomu tarkoittaa juurikin sitä, että kasvatamme täydellisesti puhdasta ruokaa. Jos kerran viljellään, niin viljellään kunnolla, Rinteen luomutilan isäntä nauraa.

Maku määrittelee lajikkeet

Usein tomaattia viljellään sen tuottavuuden mukaan, eli valitaan mahdollisimman hyvää satoa synnyttäviä lajikkeita. Luomutiloilla ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia kilpailla tuotantomäärillä, joten Rinteen luomutilallakin on päätetty viljellä maukkaiksi todennettuja lajikkeita, joilla asiakkaisiin voi tehdä lähtemättömän vaikutuksen.

– Meillä kasvatettavat lajikkeet eivät tuota niin paljon kuin teholajikkeet, mutta se ei haittaa, sillä meille se maku on tärkeintä. Jos esimerkiksi tomaatit eivät maistu miltään, niin ei ole asiakkaitakaan. Tomaateissa lajikkeet on valittu ihan puhtaasti niiden maun perusteella. Jos haluaa hieman jotain tavanomaisesta poikkeavaa, niin silloin sen on myös maistuttava erilaiselta. Se on meidän valttikortti, ihmiset maistavat torilla tomaattia ja huomaavat, että se todella maistuu hyvältä. Sen jälkeen ihan jokainen haluaa ostaa ja tulevat myös uudestaan takaisin, asiakaskohtaamisista nauttiva Mikko tietää.

 

Rinteen tila, Kiviarontie 185, 25110 Kruusila