Leipomo luottaa perinteisiin, mutta uudistuu aikojen mukana


22.06.2023

Lohjalla toimiva Leipomo J. W. Virtanen Oy on perustettu jo vuonna 1920 ja se on pääkaupunkiseudun vanhimpia leipomoita. Se tunnetaan maukkaiden tuotteidensa lisäksi joustavasta palvelustaan.

Leipomon omistajina oli alkuperäisen perustajan perikunta aina vuoteen 1987, jolloin sen osti Taisto Räsänen perheineen. Vuonna 2004 leipomo siirtyi Juha Räsäsen omistukseen. Juha on perheen leipuri jo kolmannessa sukupolvessa.

Hän pyöritti aiemmin leipomon toimintaa kokonaisvaltaisesti. Se tarkoitti pitkiä päiviä leipomossa, mutta myös myynnin, markkinoinnin sekä kunnossapidon tehtävissä. Nykyisin työtehtäviin on tullut helpotusta, sillä hänen vanhin poikansa on ottanut myynnin ja markkinoinnin tehtävät hoitaakseen.

– Nykyisin olen leipomossa viitenä päivänä viikossa ja se on ehdottomasti oma toive. Leipomotyö on mielekästä ja itselleni lähellä sydäntä – sitä kivijalkatyötä, josta meidät tunnetaan. Samalla pojalla on intoa hoitaa myyntiä ja markkinointia, joten se on vain järkevää työnjakoa, Juha naurahtaa.

Ideoita ja inspiraatiota maailmalta – henkilökunta uudistusten taustalla

Uusia ideoita leipomotuotteisiin Räsänen kertoo löytyvän maailmalta ja kokemuksien kautta.

– Tietysti meillä on ne kestosuosikit, kuten Berliininmunkit, joita pitää aina olla. Talo täyttää 103 vuotta ja siitä olen itse ollut mukana jo 46 vuotta. Siihen matkaan mahtuu monia tuotteita ja kokeiluja ja jokaisella niistä on tietty elinkaari. Nykyisin teemme paljon valmiiksi täytettyjä tuotteita, kuten sämpylöitä sekä pakasteita ja esinostatettuja tuotteita. Mutta kyllä se tietotaito uudistuksiin tulee tuolta meidän ammattitaitoiselta henkilökunnalta – heidän avulla löydämme niitä uusiutumisen avaimia, Räsänen summaa.

Räsäsen mukaan tulevaisuus näyttää leipomoalalla valoisalta. Vaikka koronavuodet olivat haastavia, nyt tilanne on jo palannut normaaliksi.

– Nyt menee tuotteita jo enemmän kuin ennen koronaa. Meidän myyntimies on ollut myös tehokas, joten oikein valoisalta näyttää toiminnan tulevaisuus. Ja saattaa olla, että toinenkin poika on tulossa mukaan leipomon toimintaan, Räsänen avaa leipomon tulevaisuuden näkymiä.

Lähituottajuus on merkittävä arvo, joka näkyy toiminnan kaikilla tasoilla

– Meille lähituottajuus on iso arvo. Olemme paikallinen pieni leipomo, joka pystyy joustamaan asiakkaidemme, kuten SSO:n, tarpeisiin jopa saman päivän aikana. Mutta myös siksi, että käytämme pääasiallisesti lähituottajien raaka-aineita. Esimerkiksi salaatit, leikkeleet ja kananmunat tulevat suoraan suomalaisilta tuottajilta. Mahdollisimman paljon käytämme lähituottajien raaka-aineita. Lisäksi me emme käytä säilöntäaineita vaan toimitamme uunituoreita tuotteita asiakkaillemme kuusi kertaa viikossa, kolmannen polven leipomoyrittäjä toteaa.

Räsänen kertoo, että he toimittavat koko repertuaariaan, eli leipää, leivonnaisia, kakkuja, pakasteita, esipaistettuja tuotteita, suolaista, makeaa ja kaikkea niiden väliltä SSO:n myymälöihin, mutta myös SSO:n ravintoloihin tarvittaessa.

Leipomo J. W. Virtanen, Immulantie 11, 08500 Lohja