27.12.2023
Suur-Seudun Osuuskauppa tunnetaan siitä, että se on rakentanut parempaa huomista yhdessä alueen asukkaiden kanssa jo 120 vuoden ajan. Tähän työhön kuuluu paikallisten yhdistysten ja harrastusmahdollisuuksien tukeminen, kestävän kehityksen hankkeiden edistäminen, parempien palvelujen tuottaminen, huomisen tarpeisiin vastaava tarjonta ja paljon muuta. Kaikkien näiden tekojen taustalla on halu vaalia elinvoimaista kotiseutua.
SSO:n edustajistossa istuu paikallisia ihmisiä, jotka tunnetaan kotiseutunsa vaalijoina. He ovat ihmisiä, jotka haluavat varmistaa asuinalueensa hyvinvoinnin myös tulevaisuudessa. Seuraavat edustajiston jäsenet valitaan osuuskauppavaalissa jälleen alkuvuonna 2024.
Salon Kiskossa asuva Wilhelmiina Kallio on istunut yhden kauden SSO:n edustajistossa. Hän on 52-vuotias neljän nuoren aikuisen vanhempi, joka työskentelee IPM marjapromoottorina.
–Ehkä on parempi sanoa hortonomina, koska aika harvalle tuo marjapromoottorititteli kertoo oikeastaan mitään. Käytännössä työskentelen marjojen biologisten torjuntaeliöiden parissa, Kallio naurahtaa.
Hän on innokas ulkona liikkuja, jonka harrastuksiin kuuluu myös Suomen kiertäminen ristiin rastiin perheen matkailuvaunun kanssa.
–Se on meidän perheessä ihan itsestäänselvyys, että sään salliessa lähdemme kiertämään Suomea ja kokemaan uusia paikkoja, Kallio kertoo.
Veri vetää siis seikkailuun, mutta mitä kotiseutu ja sen vaaliminen hänelle tarkoittaa ja miksi hän halusi asettua ehdokkaaksi SSO:n osuuskauppavaaleissa?
–Se on tärkeää, että täällä Salossa säilyy eläväisiä taajamaa-alueita. Usein se kiteytyy siihen kylän Saleen, jossa ihmiset toisiaan kohtaavat ja vaihtavat kuulumisia. Ilman kyläkauppaa muutkin palvelut häviävät varmasti, Kallio tiivistää.
Myös Karjalohjalta kotoisin oleva 64-vuotias Tiina Ali-Alha on yhden kauden edustajiston riveissä palvellut neljän aikuistuneen lapsen äiti. Hän on osa-aikaeläkkeellä luokanopettajan työstä ja tekee sijaisuuksia Lohjan ja Salon alakouluissa. Ali-Alha allekirjoittaa Kallion näkemyksen kyläkaupan merkityksestä pienten taajamien elinvoimaisuudelle.
–Kyllä se on ehdottomasti sellainen tekijä, joka merkitsee pienille paikkakunnille erittäin paljon. Ilman kauppaa häviävät helposti muutkin palvelut, Ali-Alha uskoo.
Osuustoiminta on Ali-Alhalle tullut kuin verenperintönä, vaikka kulunut edustajistokausi olikin hänelle ensimmäinen.
–Isäni oli mukana osuustoiminnassa jo SSO:ta edeltävällä ajalla eli Osuuskauppa Seudun ja Salon Seudun Osuuskaupan aikoihin. Sen vuoksi osallistuminen osuustoimintaan tuntui hyvin luonnolliselta, Ali-Alha naurahtaa.
Sekä Kallio että Ali-Alha pitävät SSO:n edustajistoa hyvänä paikkana tuoda paikallisia kehitysehdotuksia mukaan osuuskaupan toimintaan.
Molempien mielestä edustajiston tehtävää olisikin hyvä laajentaa nykyisten tehtävien lisäksi enemmän paikallisten kehitysehdotusten edistäjiksi, joita edustajiston jäsenet voisivat viedä SSO:n sisällä eteenpäin.
–Toki kehitysehdotuksia on tälläkin hetkellä mahdollista tehdä, mutta ehkäpä edustajilla voisi jatkossa olla tapahtumia omilla alueillaan, joissa paikalliset voisivat tulla kertomaan kehitysehdotuksia ihan kasvokkain, ensimmäisen kauden edustajat pohtivat.
–Tällaisesta kehityssuunnasta olikin jo puhetta viimeisimmässä kokouksessa, Ali-Alha ja Kallio jatkavat.
Wilhelmiina Kalliolle oman kotiseudun hyvinvointi on tärkeä myös sen vuoksi, että Salossa on paljon viljelijöitä, jotka tarjoavat tuoretta, hyvää ja puhdasta ruokaa lähialueen kauppoihin.
–Silloin kun ruoka tulee läheltä ja tutulta viljelijältä, niin sillä ruoalla on kasvot. On erittäin tärkeää, että on lähituottajia, ruualla on lyhyt matka kauppoihin, kuluttajat tuntevat viljelijän ja myös sitä kautta pidetään kotiseutua elävänä, Kallio tiivistää näkemystään.
Hän uskoo, että eläväinen maaseutu kutsuu alueelle myös uusia asukkaita.
–Rauhallisempi elämänrytmi ja puhdas luonto varmasti houkuttelevat myös muita ihmisiä alueelle, Kallio uskoo.
Samaan uskoo Ali-Alha. Hänen mukaansa kesäasukkaiden merkitys on järvistä ja kauniista luonnosta tunnetun Karjalohjan elinvoiman kannalta merkittävä.
–Se on tärkeää, että ne palvelut säilyvät myös vakituisille asukkaille. Kun ne ovat kunnossa, niin silloin alueelle saattaa siirtyä myös uusia asukkaita ihan pysyvästi, Ali-Alha pohtii.
SSO:n edustajistossa on edustajia tasaisesti ympäri Suur-Seutua. Sekä Ali-Alhan että Kallion mukaan kokouksissa kuulee, miten eri alueilla halutaan kotiseutua kehittää. He kokevat, että keskustelu on edustajistossa vapaata ja mielipiteensä pääsee aina kertomaan.
–Olen ollut mukana myös kuntapolitiikassa ja tämä on yhdenlaista alueellista vaikuttamista. SSO:n toiminnalla on valtavan suuri vaikutus tälle alueelle, Kallio tietää.
Kotiseudun hyvinvointi tarkoittaa sosiaalisesti rikasta yhteisöä ja toisten ihmisten huomioimista. Ali-Alhan ja Kallion mukaan esimerkiksi SSO:n Kannustajat-tuki tuo yhteisöllisyyttä ja alueellista hyvinvointia edustavia yhdistyksiä ja niiden toimintaa tunnetuksi.
–Se on tärkeää työtä. Harrastaminen ja yhteisöllisyys ovat erittäin merkittävässä roolissa, jotta ikääntyvätkin ihmiset jaksavat elää omassa kodissa mahdollisimman pitkään, Kallio huomauttaa.
Molemmat ensimmäisen kauden edustajista ovat sitä mieltä, että koronan kiusaama kausi meni osittain tehtävään tutustuessa ja harjoitellessa.
–Siellä edustajistossa on asiat hyvin esillä ja ne esitellään tarkasti. Lisäksi sitä kautta oppii hyvin ymmärtämään osuuskaupan toimintaa. Sen vuoksi minä aion asettua ehdolle myös tulevissa vaaleissa, Wilhelmiina Kallio summaa.
–Edustajistossa oppii ihan uusia asioita ja samalla voi vaikuttaa asioihin, joita eteen tulee. Siellä tapaa myös uusia ihmisiä eri puolilta SSO:n aluetta. Sen takia myös minä aion asettua tulevissa vaaleissa ehdolle, Tiina Ali-Alha kiteyttää.
Sinustako kotiseudunvaalija? SSO:n osuuskauppavaalien ehdokasasettelu alkaa 8.1.2024 – asetu ehdolle ja tule valituksi SSO:n edustajistoon! Lue lisää >>
01.11.2024 | Paikallisia uutisia
01.11.2024 | Etu | Paikallisia uutisia
22.10.2024 | Paikallisia uutisia