Verrattoman oivallista apua omaishoitajille – Kannustajat-tuella virkistystä erityislapsiperheille 


02.08.2023

Salon omaishoitajat ry on Suomen vanhin itsenäinen omaishoitajien paikallisyhdistys. Se on perustettu jo vuonna 1995. Yhdistyksen ydintoimintaa on pitää omaishoitajien ja heidän hoidettaviensa puolia ja toimia heidän puolestapuhujina.

Yhdistys toimii laajassa yhteistyössä omaisten, sote-toimijoiden, seurakuntien, oppilaitosten sekä omais- ja potilasjärjestöjen kanssa. Toiminnan tarkoituksena on omaishoitotilanteessa olevien aseman parantaminen ja tukeminen sekä heidän heidän tarvitsemista palveluista tiedottaminen.

– Autamme omaisistaan huolehtivia henkilöitä jaksamaan paremmin ja pitämään huolta omasta hyvinvoinnistaan. Järjestämme vertaistukea, virkistystä, ohjausta ja valmennusta sekä välitämme omaishoitoa koskevaa tietoa, Salon omaishoitajat ry:n OmaisOivatyöntekijä Anniina Wehman kiteyttää.

Aina voi olla yhteydessä

Anniina on ollut mukana yhdistyksen toiminnassa noin vuoden. Hän on ammatiltaan sairaanhoitaja, joka tuli mukaan yhdistyksen toimintaan omien kokemuksien kautta.

– Olen aloittanut yhdistyksen toiminnassa vasta elokuussa 2022, joten pian tulee vuosi täyteen. Olen itsekin omaishoitaja omalle lapselleni ja sitä kautta tulin tutustuneeksi yhdistyksen toimintaan, Anniina kertaa.

Hänen mukaansa on tärkeää, että omaishoitajuudesta puhutaan enemmän. Yhdistyksen omaisoivatyöntekijöihin voi olla aina yhteydessä, vaikka tilanne perheessä olisi mikä hyvänsä.

– Ei ole niin pientä asiaa, etteikö kannattaisi ottaa yhteyttä meihin työntekijöihin. Täällä yhdistyksen tiloissa pidetäänkin kahviloita, joihin voi poiketa matalalla kynnyksellä kaikki, joita omaishoito kiinnostaa. Lisäksi me jalkaudumme ihmisten joukkoon erilaisissa tapahtumissa ja tiedotamme omaishoitoon liittyvistä asioista, Anniina summaa yhdistyksen periaatteita ja toimintaa.

Käytännön apua ja neuvoja arjessa pärjäämiseen

Anniinan ja Salon Omaishoitajat ry:n toisen OmaisOivatyöntekijän, Milka Leppiniemen, arkeen kuuluu myös OivaHetket, jotka ovat henkilökohtaista apua ihmisille suoraan. Ne ovat yksilöllisiä kohtaamisen hetkiä, joissa on mahdollisuus keskustella työntekijän kanssa henkilökohtaisista kysymyksistä luottamuksellisesti.

– Usein se tarkoittaa käytännön asioita, eli autetaan lomakkeissa ja yritetään selvittää asioita, mutta tarjotaan myös sitä arkipäivän keskusteluapua, jos oma jaksaminen on koetuksella, Anniina toteaa.

Erityislapsille kylpyläpäivä ja vierailu hevostalleille

Salon Omaishoitajat ry sai SSO:n Kannustajat-tukea yhteensä 3 000 euroa. Anniinan ja Milkan mukaan tulos oli täysin odottamaton.

– Olimme todella yllättyneitä. Juhlimme, kun saimme niin paljon ääniä. Luulimme, että jäisimme äänestyksessä urheiluseurojen jalkoihin, mutta näköjään toimintamme on huomattu ja sitä arvostetaan, naiset iloitsevat.

Heillä on myös selkeä suunnitelma mihin äänestyksestä saatu Kannustajat-tuki kohdennetaan.

Järjestämme erityislasten oman kylpyläpäivän Lohja Spa:ssa, ja silloin allasosasto on täysin heidän käytössään. Meille on tullut paljon uintiin liittyviä toiveita ja olemme miettineet, miten se voisi toteutua. Tämä tuki auttaa nyt siinä, Anniina kertoo.

– Siitä jää vielä vähän rahaa ylikin, joten käymme myöhemmin myös hevostalleilla, jossa on paljon kaikkea koettavaa, kuten ratsastusta ja kärryajelua. Yhdistyksemme haluaa luoda erityislapsiperheiden tapahtumissa suvaitsevan ja turvallisen ilmapiirin erityislapsiperheille ja pyrimme aina huomioimaan perheiden tarpeet mahdollisimman hyvin, Milka jatkaa.

Tutustu Salon Omaishoitajat ry:n toimintaan täällä

Olisiko yhdistyksellänne käyttöä 500–3000 euron tukisummalle?

Kannustajat-ohjelman haku on käynnissä 1.8.–30.9.2023. Tutustu ohjelmaan sekä hakukriteereihin ja ilmoita yhdistyksesi mukaan täällä.