Kesä pikkukaupan kassalla


07.07.2016

Pienessä kyläkaupassa kesätyöntekijä tuo väriä työntekijöiden ja asiakkaiden arkeen. Halikosta kotoisin oleva Eeva on toista kesää töissä Sale Paukkulassa.  

Astuessani sisään tuttuun lähikauppaan, en tiedä mitä odottaa. Kyseessä on ensimmäinen haastattelukeikkani, jonka tarkoitus on kirjoittaa juttu kesätyöntekijöistä. Sale Paukkulassa tapaan Eevan, joka on toista kesää töissä samassa paikassa.  

Etukäteen olen kuullut, että Eeva on ollut erittäin tykätty niin asiakkaiden kuin työkavereidenkin keskuudessa, ja häntä on odotettu innolla takaisin. Ennakkokäsitykseni vahvistuukin entisestään heti hänet tavattuani. 

– SSO:lle oli mukava palata töihin, sillä täällä asiat toimii ja pomo on joustava ja ymmärtäväinen. Varsinkin pieneen yksikköön oli mukava tulla takaisin, sillä täällä saa kunnon perehdytyksen ja asiakkaisiin pääsee oikeasti tutustumaan, Eeva kertoo.  

– Asiakaspalvelutyö on ehdottomasti se juttu mitä haluan tehdä, sanoo Eeva.  

Eevan kanssa onkin helppo tulla toimeen, ja haastattelusta muotoutuu mukava juttutuokio, jossa tutustuimme puolin ja toisin paremmin toisiimme.  

Tulevaisuudessa Eeva tosin saattaa palvella asiakkaita hieman erilaisissa tehtävissä, sillä hänen haaveissaan on aloittaa opinnot hammaslääketieteen parissa.  

Pieni ja iloinen kyläkauppa  

Sale Paukkula on pieni ja sopiva kyläkauppa, josta löytää kaiken tarpeellisen. Täällä asiakkaisiin tutustutaan ja kysellään heidän kuulumisiaan.  

Vakioasiakkaat ovat tuttuja niin Eevalle kuin muillekin työntekijöille, eikä työntekijä ole vain kassahenkilö, vaan myös asiakkaat haluavat tutustua häneen. Eevasta työn parhaita puolia on juuri pieni paikka ja asiakkaat, jotka tuovat iloa muutenkin monipuoliseen työpäivään.  

– Kassalla on silloin tällöin tilanteita, jolloin asiakas on unohtanut esimerkiksi maitopurkin. Pienessä paikassa on mahdollista käydä se vielä hakemassa, ja kerran nauroimmekin asiakkaan kanssa, ettei isommassa kaupassa niin vain lähdetä hakemaan unohtunutta maitopurkkia.  

Hyvä yhteishenki työpaikalla on havaittavissa myös asiakkaiden silmin, sillä työkaverukset vitsailevat ja nauravat keskenään.  

– Pienen työyhteisön hyviä puolia on, että työkavereihin todella tutustuu, ja kaikkien kanssa ehtii vaihtamaan kuulumisia. Meillä on hyvä työporukka ja työkaverit ovat aivan mahtavia. Tämä oli myös yksi syy siihen, miksi halusin tulla takaisin töihin tänne, Eeva kehuu.  

Hyvä perehdytys kantaa pitkälle 

Työpaikoilla valmistaudutaan etukäteen uuden työntekijän tuloon. Sale Paukkulassa työskentelevä Mira kertoo, että aivan uusille SSO:hon saapuville kesätyöntekijöille järjestetään muutaman tunnin keskitetty perehdytystilaisuus, jossa nuorille kerrotaan ihan perusasioista lähtien, esimerkiksi asiakasomistajuudesta ja työturvallisuudesta. 

Tällä hetkellä Sale Paukkulassa on hyvä tilanne, sillä Eevalle monet asiat ovat tuttuja jo viime kesältä. SSO:ssa on yleisesti käytössä perehdytyskortti, jonka avulla perehdyttäjä muistaa käydä läpi kaikki tärkeät asiat. Lisäksi perehdytykseen kuuluu työnohjausta. 

Uuden työntekijän kanssa ollaan yhdessä muutama vuoro ja käydään läpi kaupan tilat ja toiminta, jotta hänen on helppo jatkossa työskennellä itsenäisesti. 

 Kirjoittaja: Sofia Mamia