Tehdään yhdessä parempi paikka elää -Prisman vanhat työvaatteet kierrätettiin innovatiivisesti


16.10.2023

Varmasti moni suomalainen on joskus elämässään asioinut Prismassa ja näin ollen kohdannut siellä vihreään työasuun pukeutuneita myyjiä. Mutta onko kukaan ajatellut, mitä tapahtuu Prismojen vanhoille työvaatteille, kun ne poistetaan käytöstä? Emme mekään olleet, kunnes yhdessä salolaisen Vilikkalan kanssa saimme ajatuksen -Mitä jos loisimmekin vanhasta uutta ja antaisimme hyvin palvelleille vihreille työasuille kokonaan uuden elämän? 

Vilikkala on vuonna 2014 perustettu Salon Halikosta löytyvä yritys, jonka toiminta perustuu vanhasta uuden luomiseen. Vilikkalan Jari Toivosen ja Hannu Tuomolan mukaan Vilikkala keskittyy toiminnassaan kehittämään uusia tuotteita poistotekstiilikuidusta valmistamastaan huovasta, mm. akustisia elementtejä, säilytyskoreja ja laukkuja.  Prisman työvaatteiden kangas sopi kestävyytensä ansiosta loistavasti käytettäväksi uudelleen juuri Vilikkalan toimesta. 

Prisman työvaatteiden muutosmatka kauniiksi säilytyspussukaksi alkoi ensin Rester Oy:n tiloissa käsittelyllä, jossa tekstiilikuitu avattiin ja siitä eroteltiin esimerkiksi paitojen nepparit.  Tämän jälkeen kalanteroinnin avulla muodostuneesta huoparullasta pystyi jo erottamaan tutun Prisman vihreän värin. Kun huoparulla oli valmis, matkasi se salolaiselle Kolmituotteelle, joka leikkasi ja ompeli pussukat käsin. Tämän jälkeen ihastuttava, Prismanvihreä pussukka oli valmis.

Suomessa syntyy vuosittain yli 85 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä ja mitä kaikkea siitä määrästä voisi saada aikaan, jos jätettä hyödynnettäisi nykyistä enemmän. Mutkia matkaan tulee kuitenkin siinä, että vieläkään kaikkia tekstiilimateriaaleja ei valitettavasti voida kierrättää esimerkiksi sopivan teknologian puutteen takia. Suuri harppaus tekstiilin kierrätyksen polulla otettiin, kun Paimioon avattiin poistotekstiilejä uudelleenkäytettäväksi kuiduksi valmistava Rester Oy, jonka tekstiilikuitua myös Vilikkala siis toiminnassaan hyödyntää. 

SSO:n ja Vilikkalan yhteistyö tukee vahvasti myös S-ryhmän vastuullisuusohjelmaa, jonka yksi keskeinen tavoite on kestävän kuluttamisen edistäminen yhdessä asiakkaiden kanssa. Tekstiilin kierrätystä edistetään SSO:lla esimerkiksi siten, että kaikista SSO:n Sokoksista löytyy Emmy- myyntilaatikot, joiden avulla on helppo myydä eteenpäin vähälle käytölle jääneet merkkivaatteet. Lisäksi useissa SSO:n toimipisteissä järjestettiin kesällä myös Parkkinat, joissa asiakkaat saivat myydä omia tavaroitaan ja vanhoja vaatteitaan ilman erillistä maksua.

On taito ja rikkaus nähdä arkipäiväisilläkin esineillä ja asioilla uusia käyttötarkoituksia ja löytää vanhoille tavaroille uusi elämä, mutta uskon vahvasti, että jokainen meistä voi siihen oppia. Mille rikkinäiselle tavaralle sinä annat uuden mahdollisuuden? 

(rester.fi, poistotekstiili.lsjh.fi)