Ura alkoi kesätöistä


29.07.2021

Jo pikkutyttönä Iina Rehn päätti, että isona hänestä tulee kaupan täti. Ja niinhän siinä sitten kävi. Valmistuttuaan merkonomiksi Iina päätyi kesätöihin Toijan Saleen – ja jäi sille tielle.

Työuraa nyt kolmekymppiselle naiselle on ehtinyt kertyä SSO:ssa 11 vuotta. Niistä yhdeksän Toijassa. Samaan aikaan hän teki vuoroja myös Kiikalan Salessa ja Perniön S-marketissa.

– Minusta oli kivaa, kun saattoi tehdä hommia useammassa yksikössä. Aina oppii, kun näkee erilaisia toimintatapoja. Samalla tietysti tutustuu uusiin ihmisiin.

Asiakaspalvelu ja mahdollisuus olla tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa ovat Iinan mielestä myyjän työn suola ja sokeri.  Pienessä myymälässä oppi tuntemaan lähes jokaisen asiakkaan, ja kassalla Iina monesti otti jo ennakkoon esiin sen tupakka-askin, jonka tiesi tietyn herran aina ostavan.

Isompiin ympyröihin

Muutos kaupan alalla on tänä päivänä todella nopeaa, ja siksi uutta on opeteltava jatkuvasti. Iina miettii, että oikeastaan melkein kaikki ehti tuonkin yhdeksän vuoden aikana muuttua. Eniten opettelua vaativat järjestelmät, kun esimerkiksi tilaaminen pantiin uusiin puihin.

Vuonna 2019 Halikon Prismassa aukesi teollisten elintarvikkeiden saatavuusvastaavan paikka.

– Ajattelin, että jotain erilaista täytyy nyt kokeilla, jos haluaa vaihtaa pikkukylän hieman isompiin ympyröihin, Iina kertoo.

Hän haki paikkaa ja sai sen. Ja ympyrät todella suurenivat.

– Ihmettelin ja toisinaan hämmästelen vieläkin, kuinka suuria tilausmäärät Prismassa ovat. Täällä ei puhuta rullakoista, vaan lavoista. Ensimmäisenä jouluna kummastelin, kuinka älyttömät määrät siirappia voikin mennä kaupaksi.

Pian Iina sai vastuulleen liha- ja maitotuoteryhmät. Osastoa hän pyörittää tiiminsä kanssa, johon kuuluu 6–10 henkeä päivästä ja kuormien määrästä riippuen.

– Työkin on nyt hektisempää. Päivämäärien kanssa täytyy olla jatkuvasti tarkkana ja saatavuudesta on pidettävä jatkuvasti huolta, hän toteaa.

Kiireiseen työhön iloa tuovat mukavat työkaverit, joiden kanssa huumori kukkii. Tässä tiimissä ei kenenkään tarvitse pelätä, jos mokaa. Kaikki tilanteet hoidetaan kuntoon yhteisvoimin.

Yhdessä oppimassa

Parhaillaan Iina suorittaa Lähiesimiehen ammattitutkintoa Salon seudun ammattiopistossa.

– Meillä sso:laisilla on siellä oma ryhmä, aika iso porukka, 15 henkeä. On ollut mukava tutustua uusiin työkavereihin myös eri toimialoilta. Verkostoitumisesta on varmasti aina hyötyä, hän pohdiskelee.

Iinan lapsuuden haave kaupan tätinä olemisesta toteutui, mutta mitä seuraavaksi?

– Olisi se mahtavaa, jos minulla olisi joskus oma pieni Sale tai miksei vaikka isompikin yksikkö vedettävänä. Osuuskauppa on hyvä työnantaja. Täällä on mahdollisuus saada lisää vastuuta ja päästä eteenpäin. Ei sillä, että minulla olisi mitään valittamista tälläkään hetkellä. Oppimista nykyisessäkin työssä kyllä riittää, Iina toteaa.