Harrastuksesta tuli ammatti


03.11.2021

Baarimestari, viinuri, ravintolan vuoropäällikkö ja ravintolan vastaava. Kun miehellä on tällainen työtausta, ei ihan helposti arvaisi, mikä on hänen nykyinen tittelinsä. Mutta niin vain Ari Kilpeläinen teki itselleen harrastuksesta työn ja toimii ICT-asiantuntijana, jonka palveluksia kaikki SSO:n yksiköt ovat jossain vaiheessa käyttäneet.

– Olen nyt käynyt avustamassa kaikki yksiköitä, viimeisimpinä länsipään Sale-myymälöitä. Luonnehdin itseäni ongelmien ratkaisijaksi ja liiketoiminnan tukihenkilöksi. Noin puolet työajasta kuluu konttorilla Lohjalla ja toinen yksiköissä ympäri toimialuetta, Ari kertoo.

Mutta palataanpa ajassa taaksepäin vuoteen 1986. Silloin Ari hankki ensimmäisen oman tietokoneensa. Tieto tallentui lerpuille, ja huippuedistyksellistä laitteessa oli hiiriohjaus. Leipätyökseen hän hääri baarimestarina Kajaanissa juuri avatussa Kajanus-nimisessä ravintolassa.

Mies oli kouluttautunut ensin Kajaanin kauppaopistossa ja sen jälkeen Raumalla merenkulkuoppilaitoksen ravintolakoulussa. Mieli ei varsinaisesti vetänyt maailman merille, mutta koulu oli arvostettu ja ravintolatyö erityisesti kokkina oli suorastaan kutsumusammatti.

Kokkia Arista ei kuitenkaan tullut, vaan hän teki uraa salin puolella. Vuonna 1989 tie vei Kainuusta Lohjalle viinuriksi iltaravintola Loheen. Jollaksessa suoritetun vuoropäällikkökoulutuksen jälkeen työpaikka vaihtui Rossoon. Tämän jälkeen Ari pääsi vastaamaan Osuuskauppa Seudun pyörittämän Alhovuoren ravintolan salitoiminnasta.

Enemmän pulinaa kuin pulmia

– Vuonna 1991 Seudun henkilöstöpäällikkö ja ravintolatoimialan johtaja kutsuivat minut luokseen. Pelästyin, että mitähän pahaa olen tehnyt, mutta kyseessä olikin yllättävä työtarjous. He olivat kuulleet, että tulen koko lailla hyvin juttuun tietotekniikan kanssa. Se oli tuohon aikaan suhteellisen harvinainen taito osuuskaupassa, Ari muistelee.

Tehtävä, jota tarjottiin, oli palkanlaskijan toimi. Myöhemmin, kun henkilöstöpäällikkö sai myös liiketoimintavastuuta, osa hänen tehtävistään siirtyi Arille, josta tuli henkilöstöasioiden hoitaja.

Kännykkä kädessä syntyneiden nuorten on lähes mahdoton kuvitella, miltä tietotekninen ympäristö 30 vuotta sitten näytti.

– Huoneenkokoiseen keskustietokoneeseen oli kytketty konttorin pöydillä olevat näytöt ja näppikset. Ensimmäiset pc:t tulivat osuuskauppaan vuonna 1995, jolloin minäkin sen yhtenä harvoista sain. Pari vuotta myöhemmin tietokoneita alkoi sitten ilmestyä konttorissa kaikkien pöydille, kun järjestelmät uusittiin.

Arin työnkuva laajeni pian, kun tietotekniikkaa alettiin ottaa yhä laajemmin käyttöön myös myymälöissä ja ravintoloissa. Hän toimi oman toimensa ohella atk-tukihenkilönä ja auttajana sen, minkä ehti.

Näin jatkui vuoteen 2004 asti. Silloin syntyi nykyinen SSO Osuuskauppa Seudun ja Salon Seudun Osuuskaupan fuusioiduttua. Ari siirtyi uuden osuuskaupan ICT-tiimiin, jonka ensimmäisenä tehtävänä oli yhdenmukaistaa kahden osuuskaupan tietojärjestelmät.

–  Lohja oli tuossa vaiheessa hieman pidemmällä nimenomaan henkilöstöhallinnon ratkaisuissa. Pian ne uudistettiin myös Salossa, Ari kertoo.

Hieman ennen tätä kaikki tietotekniikan parissa työskentelevät puhuivat kahdesta järisyttävästä muutoksesta: vuosituhannen vaihtumisesta ja euroon siirtymisestä.

– Maailman loppua ei tullut, eivätkä rahat kadonneet tileiltä. Eli enemmän oli pulinaa kuin pulmia, Ari hymähtää.

Isoiksi ja paljon työtä teettäneiksi haasteiksi hän mainitsee osuuskaupan rauta-maatalouskaupassa tapahtuneet muutokset. Kun muut osuuskaupat luopuivat näistä bisneksistä, SSO ja Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa joutuivat rakentamaan niitä varten oman kassajärjestelmän. Työtä ovat aiheuttaneet myös autokauppojen omat järjestelmät. Tänä päivänä autokaupan järjestelmät on yhtenäistetty ja ulkoistettu ja rauta-maatalouskaupasta luovuttu.

Sano se kreikaksi

Ari Kilpeläinen naurahtaa, että monenlaista on tullut tehtyä, kun asioita taaksepäin katselee. Nuorena ravintolahommat olivat kuin itsestäänselvyys, kun suuri osa ystävistäkin oli samalla alalla. Toisaalta kiinnostus tietotekniikkaa kohtaan on edelleen palavaa, itsensä datanomiksi opiskellut ja muutenkin monenlaisilla koulutuksilla ammattitaitoaan kehittänyt mies toteaa.

Kotioloissa hän ei juurikaan viitsi koneen kanssa puuhastella. Mieluisin harrastus on matkustelu, jonka pariin Ari meinaa jo tänä syksynä palata. Suosikkikohde on Kreikka, jonka kieltä hän on opiskellut kuuden vuoden ajan.

Teksti: Kimmo Salo ja Pälvi Salo

Kuva: Pälvi Salo