Kotimaisia mehuja ja hilloja lapsuudenmaisemissa perheyrityksen voimin


22.06.2023

Meritalo on perheyritys, joka on valmistanut korkealaatuisia hilloja ja mehuja suomalaisista raaka-aineista Salon Ylönkylässä jo vuodesta 1995. Raaka-aineet tulevat pääsääntöisesti lähialueilta, villimarjat Pohjois- ja Itä-Suomesta. Yhteiset nimittäjät ovat kotimaisuus, laatu ja puhtaus.

Yritys toi Susanna ja Olavi Lindstedtin takaisin Helsingistä Varsinais-Suomeen, Olavin lapsuudenmaisemiin. Mansikan viljely johti ensin mansikkahillon valmistukseen. Jalostustoiminnan laajentuessa Ylönkylään kunnostettiin toimitilat, joiden seinien sisässä valmistetaan nykyään muun muassa puolukoista, omenoista, lakoista ja mansikoista maistuvia Meritalo-tuotteita, kuten hilloja, joiden lisäksi tuoteperheeseen kuuluvat mehut ja hyytelöt. Lepola-brändin alla valmistetaan suomalaisista omenoista limonadeja ja siidereitä.

Emmi Brownie on perustajien, Susannan ja Olavin, tytär. Hän ollut yrityksen toiminnassa mukana jo pitkään – täysipäiväisesti vuodesta 2018. Emmin vastuulla on tuotantoa avustavien töiden lisäksi tuotannon suunnittelu, markkinointi sekä Lepolan juomabrändi.

– Vanhempani perustivat yrityksen, kun he muuttivat kaupungista takaisin maalle. Isän kotitalo on ihan tässä lähellä. Äitini pyörittää isän avustuksella toimintaa, siskoni Anni Heijari tekee projektinhoitoa ja myyntiä Paimiosta käsin ja veljeni Tuomas Lindstedt hoitaa muun muassa tuotannollisia töitä ja tuotannon kehitystä. Koko perhe on siis mukana. Lisäksi meillä on neljä perheen ulkopuolista työntekijää, yhteensä siis yhdeksän, Emmi taustoittaa.

Sukupolvenvaihdos käynnissä

Meritalon tilan mailla sijaitsee kolme tuotantoyksikköä: yksi hilloille, toinen mehuille ja kolmas siiderille. Tilalta löytyy myös pakastamo ja varastot, joiden yhteyteen ovat sijoitettu lähettämöt. Ympäristöä on vaalittu rakkaudella – sukupolvelta toiselle.

“Itselleni tämä on elämäntapa.”

– Tuotantoyksiköt ovat ikään kuin naamioitu maalaismaisemaan. Hillotehdas toimii vanhassa navetassa, mehutehdas vanhassa ladossa ja siideritehdas niin ikään ladon näköisessä laitoksessa, jota on vain vähän laajennettu. Kaikki tuotteemme valmistetaan omissa tiloissamme Ylönkylässä.

– Minä ja sisarukseni olemme pikkuhiljaa ottamassa entistä suurempaa roolia, kun vanhempamme ovat jäämässä eläkkeelle. Itselleni tämä on elämäntapa. Kaikki on luontevaa, kun toiminnassa on ollut enemmän ja vähemmän aina mukana. Lukion jälkeen matkani vei Helsinkiin, jossa valmistuin yliopistosta elintarviketieteiden maisteriksi. Toimin tuotepäällikkönä välillä muualla, kunnes palasin takaisin ja ostettiin Lepolan talo, josta siideriemme nimi juontaa. Ensimmäinen kaupallinen siideri tuli myyntiin vuonna 2018, ja se on yksi suosituimmista tuotteistamme edelleen, Emmi Brownie päättää.

Aito maku suomalaisesta luonnosta ja korkea laatu – siinä Meritalo-tuotteiden tunnusmerkistö. Perheyrityksen perinteet, korkea ammattitaito ja suomalaiset, ensiluokkaiset raaka-aineet maistuvat kaikissa tuotteissa: Meritalon tuotevalikoimasta huokuu, että kaikki on valmistettu huolella.

Meritalon ja Lepolan tuotteita löydät varmimmin SSO:n Prismoista ja S-Marketeista Salosta, Halikosta, Perniöstä, Kemiöstä ja Lohjalta. Poimi kotimaiset herkut koriisi ja sitten vaan herkuttelemaan! Samalla tuet suomalaisia pienyrityksiä ja viljelijöitä.

 

Marjajaloste Meritalo Oy, Kemiöntie 1008, 25610 Ylönkylä