Ihmiset tekevät osuuskaupan


09.01.2020

Salolainen maatalousyrittäjä Paula Achrén haluaa edistää kotimaista ruoantuotantoa ja puhuu koko sydämellään lähiruoan puolesta. Loistava paikka vaikuttaa asioihin konkreettisesti on oman osuuskaupan, SSO:n hallinto. 

Paula Achrén valittiin SSO:n edustajistoon edellisissä vaaleissa vuonna 2016. Hän ajatteli, että on hyvä, jos mukana on eri-ikäisiä, monenlaisia ammatteja ja taustoja edustavia ihmisiä –  onhan edustajisto ikään kuin osuuskaupan kasvot. 

Paula itse on omenapuiden katveessa kasvanut nainen, joka ennen sukunsa omenapuutarhan jatkajaksi ryhtymistä työskenteli tietoliikenneinsinöörinä Nokialla ja Microsoftilla. 

– Isoisä aloitti omenanviljelyn Luotsisaaressa sotien jälkeen ja isä perusti oman omenatilan vuonna 1965. Se siirtyi sukupolvenvaihdoksella minulle pian 13 vuotta sitten. Olemme rakentaneet uudet tuotantotilat ja hiljattain laajensimme toimintaa siiderin valmistukseen. 

Edustajisto ei päätä suoraan osuuskaupan liiketoimintaan vaikuttavista asioista, mutta se on oiva paikka pitää yllä keskustelua tärkeistä teemoista – viedä viestiä asiakasomistajilta johdolle ja toisin päin.  

– Olen pitänyt esillä sitä, kuinka tärkeää on antaa paikallisille tuottajille mahdollisuus tuoda tuotteitaan myymälöihin. Näin edistämme paikallista hyvinvointia. Olen iloinen siitä, että SSO:ssa lähiruoka on hienosti esillä. 

Paulan mielestä edustajiston merkitystä osuuskaupan toiminnassa ei voi aliarvioida. 

– Siellä on tehty monia konkreettisia aloitteita, jotka tekevät esimerkiksi kauppareissusta mukavamman. Tällaisia ovat vaikkapa levähdyspenkit. 

Aktiivinen Paula Achrén siirtyy nyt edustajistosta osuuskaupan hallintoneuvostoon. Siellä päätetään tärkeät strategiset linjaukset, joiden mukaan osuuskaupan liiketoimintaa kehitetään. 

–  Äänestäminen edustajiston vaalissa on mielestäni sekä oikeus että velvollisuus. Osuuskauppa ei ole kasvoton yritys, vaan sen tulee olla meidän paikallisten omistajien näköinen. Mahtavaa olisi, jos mukaan päätöksentekoon saataisiin myös lisää nuoria. 

 Osuuskauppavaalit 2020 pähkinänkuoressa 

  • Kymmenelle osuuskaupalle valitaan keväällä 2020 uusi edustajisto. 
  • Edustajisto käyttää osuuskaupassa omistajille kuuluvaa päätösvaltaa osuuskaupan sääntöjen mukaan. 
  • Edustajisto valitaan vaaleilla osuuskaupan jäsenistä eli asiakasomistajista joka neljäs vuosi. 
  • Jokaisella asiakasomistajalla on vaaleissa yksi ääni. 

 

kirjoittaja: Pälvi Salo / Viestintäsalot Oy