Päivi Oinaksen mukaan hyvällä esihenkilöllä on aito halu auttaa työntekijöitä onnistumaan ja kehittymään


06.10.2023

– Jos ei osaa johtaa itseään, ei voi olla hyvä johtamaan muitakaan. Tärkeintä on halu tehdä töitä työyhteisön eteen – ja olla samalla armollinen itseään kohtaan.

Opinnot esihenkilötyön tukena

Päivi Oinas valmistui parturi-kampaajaksi kolmetoista vuotta sitten. Työuransa ensimmäiset kymmenen vuotta hän toimi parturikampaajana Forssassa, suurimman osan ajasta yrittäjänä. Kun muutto takaisin Saloon tuli muutama vuosi sitten ajankohtaiseksi, taakse jäivät myös vakioasiakkaat.
– Menetin muuton myötä valmiin asiakaskuntani ja päätin, että haen sen vuoksi palkkatyötä. Pääsinkin Halikon Prisman toimipisteeseen parturi-kampaajaksi. Pian eteen avautui kuitenkin jälleen uusi mahdollisuus, kun vajaan vuoden jälkeen Lohjan parturi-kampaamoon alettiin hakea esihenkilöä. Olen miettinyt monta kertaa, miten juuri minut lopulta valittiin tehtävään. Kai he näkivät, että minulla on oikea asenne ja tahto oppia. Uskon, että yrittäjyys oli opettanut vastuuntuntoisen suhtautumisen työntekoon ja rahankäyttöön.

Oinas aloitti esihenkilötyötä tukevat opinnot heti tullessaan valituksi tehtävään. Nyt suoritettuna ovat lähiesimiestyön ammattitutkinto ja johtamisen- ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto. Lisäksi hän on jo aloittanut tradenomin opinnot. Opiskelu työn ohessa on ollut haastavaa, mutta erityisen antoisaa.
– Opintojen kautta olen saanut paljon eväitä varsinkin itseni johtamiseen. Koen, että jollei henkilö osaa johtaa itseään, ei hän voi olla hyvä johtamaan muitakaan. Olen huomannut opintojen aikaansaaman kehityksen itsessäni: osaan nyt ajatella asioita uusien näkökulmien kautta. Opintojen kautta olen myös löytänyt rauhan ja armollisuuden itseäni kohtaan.

Esihenkilötyössä Oinasta kiehtoo kuitenkin eniten juuri se, ettei työtä voi oppia pelkästään lukemalla kirjoja. Työtä tehdään ihmisten kanssa ja se haastaa joka päivä. Tärkeänä voimavarana ovat toimineet hänen oman esihenkilönsä kanssa käydyt sparrailevat keskustelut.
– En saa esihenkilöltäni juuri koskaan suoria vastauksia, vaan hän johdattelee minua itse oivaltamaan asian. Hän osaa haastaa minua juuri oikein ja on vaikuttanut paljon siihen, miten paljon olen itseltäni vaatinut. Se on hyvin motivoivaa ja pyrin toimimaan samoin myös omien työntekijöideni kanssa.

Esihenkilön on oltava aidosti läsnä ja kiinnostunut

Nykyään Oinaksen vastuualueeseen kuuluu kaksi parturi-kampaamoa, toinen Lohjalla ja toinen Nummelassa. Hänellä ei ole koskaan kahta samanlaista työpäivää, mutta tärkeimpiä tehtäviä ovat parturi-kampaamoiden kehittäminen, henkilöstön auttaminen, henkilöstön tukeminen tavoitteiden saavuttamisessa sekä hyvien työskentelyolosuhteiden varmistaminen. Muuttujia on paljon. Ajan on riitettävä molempiin toimipisteisiin tasapuolisesti.
– Kahdessa toimipisteessä työskentely vaatii oman kalenterin hallintaa. Pyrin olemaan mahdollisimman paljon läsnä työntekijöille ja ottamaan heidät aidosti huomioon. Pidän jokaisen työntekijän kanssa kerran kuussa kahdenkeskeisen jutustelutuokion, jotta he kokevat tulleensa kuulluksi. Tämä on ollut hyvin toivottu ja toimiva konsepti. Lisäksi pidämme suuremmalla porukalla kehittelytapaamisia. Koen, että asioiden miettiminen ja eteenpäin vieminen on aina antoisampaa, kun mukana on useampi ihminen. Kahden toimipisteen hyviä puolia on myös se, että työntekijöiden ristiintyöskentely on helpompaa. Se on rikkaus myös työntekijöille, koska he pääsevät näkemään kahden toimipaikan elämää. Jaan vastuutehtäviä mielelläni myös muille ja koen, että myös työntekijöitä motivoi saada erityistehtäviä hoidettavakseen.

Oinas kokee esihenkilötyöstä syntyneen erilaisen polun, jollaista hän ei ollut koskaan osannut toivoa. Hänestä tärkeintä on aito halu auttaa työntekijöitä onnistumaan ja olla heidän luottamuksensa arvoinen. Työtä tehdään työyhteisön ja sen hyvinvoinnin eteen. Samalla on tärkeää tuntea omat vahvuutensa ja kehityskohteensa sekä pyrkiä kehittämään omaa osaamistaan.
– Haluan, että meillä työskentelevä parturi-kampaaja pääsee aidosti toteuttamaan itseään. Hänellä on mahdollisuus osallistua säännöllisesti koulutuksiin ja kehittää itseään. Hyvistä suorituksista palkitaan ja kaikkien näkemyksiä kuullaan. Työntekijöillä on myös todella hyvät henkilöstöedut, kuten e-passi, alennukset S-ryhmän kauppoihin, ravintoloihin ja hotelleihin sekä palkitsemiset. Palkitsen myös itse suoraan työntekijöitä. On tärkeää antaa viesti, että hyvä työ ja asenne huomataan ja sitä arvostetaan.

Arvot osana arkipäivää

Oinas pitää työnantajaansa luotettavana ja turvallisena. Yrityksen arvot: rohkeus, avoimuus ja vastuullisuus, toteutuvat hänen mukaansa vahvasti arjessa.
– Meitä kannustetaan tekemään rohkeasti päätöksiä ja kokeilemaan uutta, kannamme vastuumme ja toimimme yrityksen sääntöjen ja ohjeiden mukaisesti. Ilmapiiri on sellainen, että avoimuus on päivittäin läsnä. Ristiriitoja syntyy kaikissa yhteisöissä, mutta kun ne käsitellään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, saadaan asiat käännettyä porukkaa vahvistavaksi tekijäksi. Koen, että meidän toimipisteissä on todella hyvä ryhmähenki.