Pelastetaan maailmaa säkki kerrallaan


18.12.2018

Vilikkalan Kotisäkit ovat pieni palanen suuren ongelman ratkaisussa. Ne valmistetaan kiinalaisesta muovijätteestä suomalaisten kuluttajien hyödyksi, kertovat idean isät Hannu Tuomola ja Jari Toivonen. 

Se näyttää ja tuntuu huovalta ja sitä se onkin. Ei kuitenkaan villasta, vaan kierrätysmuovipulloista valmistettua huopaa, joka on materiaalina hengittävä, kestävä ja lähes pölytön. Vilikkala Tradehousen Kiinassa valmistuttamat Kotisäkit ovat mainio keksintö. Punaiset, mustat, harmaat ja graafisin kuvioin koristellut säkit ovat kivan näköisiä ja niille riittää käyttökohteita yhtä paljon kuin niiden omistajalla on mielikuvitusta. 

Idean takana ovat Hannu Tuomola ja Jari Toivonen, kaksi innokasta kotipuutarhuria Vilikkalan kylästä entisestä Kiskon kunnasta. Miehet etsivät puutarhakäyttöön sopivia istutussäkkejä, ja kun mieluisia ei löytynyt, sellaiset päätettiin suunnitella itse.  

Ajatus kierrätyshuovasta materiaalina löytyi googlettamalla. Samalla tavalla löytyi myös kotisäkkien valmistaja, pieni kiinalainen tehdas, johon miehet ovat käyneet henkilökohtaisesti tutustumassa ja toteamassa, että tehdas on siisti ja työolot kunnossa. 

Muoviongelmaa ratkaisemassa

 

”Suomessa juoma- eli PET-pullojen keräysjärjestelmä on todella tehokas. Toisin on Kiinassa, jossa muovipullot päätyvät roskiin ja tien poskiin. Raaka-ainetta siis riittää maassa, jossa muoviongelma on maailman pahimpia”, Hannu Tuomola toteaa. 

Pullojen synteettisistä muovirakeista syntyy huopaa neulaamalla. Tuotesuunnittelussa yhteistyökumppaneina ovat olleet suomalainen Muovo sekä islantilaisen Ihanna Homen perustaja Ingibjörg Hanna Bjarnadottir. Tyylikkään kantokassin on puolestaan suunnitellut Pipsa Hurmerinta. 

Kotisäkkejä alettiin valmistaa vuonna 2015, ja heti aluksi niitä testattiin kasvatussäkkeinä.  

”Havaitsimme, että huopa mahdollistaa tiheän ja elinvoimaisen juurakon ja hyvät kasvutulokset. Säkit toimivat yhtä hyvin kasvihuoneessa osana kastelujärjestelmää kuin kotipihalla tai parvekkeella. Niihin voi istuttaa suoraan vaikkapa tomaatteja ja yrttejä tai kesäkukkia”, Hannu kertoo. 

”Kantokahvat tekevät säkeistä näppäriä arjen apuja. Niissä voi varastoida tavaraa, kantaa halkoja tai tehdä säkistä vaikka pesän lemmikille. Hyviä käyttöideoita löytyy Vilikkalan verkkosivuilta www.vilikkala.fi”, Jari täydentää. 

Vilikkalan tuotteita voi ostaa useista SSO:n toimipaikoista: Toijan, Suomusjärven ja Sammatin Sale-myymälöistä sekä ABC Piihovista, Lohjalta ja Masuunista Karkkilassa. Oma verkkokauppa toimii myös. 

”Kiireisin sesonkimme on joulu. Ekologisesta Kotisäkistä on tullut yhä suositumpi lahjaidea. Parhaillaan meiltä on lähdössä matkaan suuri tilaus, kun SSO hankki koko henkilökunnalleen joululahjaksi kassimme”, Jari iloitsee. 

 

kirjoittaja: Pälvi Salo / Viestintäsalot Oy