Vastuuseen kasvanut


22.07.2021

Minna Aitio oli tuskin vaahtosammuttimen kokoinen, kun hän jo tykkäsi hääriä äidin rinnalla ruuanlaittopuuhissa. Äidin bravuureita olivat voileipä- ja täytekakut, joita hän leipoi catering-palveluille. Oli siis luontevaa, että Minna suuntasi myöhemmin ravintolakokin koulutukseen.

Koulut jäivät kuitenkin alkuvaiheessa kesken, sillä ensisijaisena tavoitteena oli saada jo nuorena vakituinen työpaikka. Taitavalle tekijälle sellainen löytyi Restelin palveluksesta. Halikon Shell-huoltoasemalla Minna työskenteli aluksi kokkina ja myöhemmin keittiön esimiesharjoittelijana.

– Halu toimia esimiehenä on ollut aina jollain tavalla takaraivossa. Siksi olen hakenut uusia haasteita. Jos ei ole heti tärpännyt, se on vain kasvattanut sisua, Minna miettii.

Keittiöpäällikön vakanssi aukesi sitten vuonna 2011 Auran Shellillä, jossa vierähtikin viisi vuotta. Samaan aikaan Minna suoritti osia esimiehen erikoisammattitutkinnosta oppisopimuskoulutuksena. Ruuhkavuosiin mahtui vielä pari iloista perhetapahtumaa. Tytär on nyt 9- ja poika 6-vuotias.

Työn, perheen ja opiskelun yhteensovittaminen on soljunut. Siinä ovat auttaneet hyvä organisointikyky, joustavuus ja perheen tuki. Viimeksi mainittu on Minnalle äärimmäisen tärkeää.

– Vaikka annan työlle aina 110 prosenttia, on siitä välillä pystyttävä myös täysin irrottautumaan, hän sanoo.

Lempeästi mutta jämäkästi

Minnan työnantaja vaihtui vuonna 2016, kun määrätietoinen nuori nainen valittiin keittiömestariksi ABC Piihoviin. Pian hänestä tuli saman liikennemyymälän apulaisliikennemyymäläpäällikkö.

Nousujohteinen ura sai uuden vaihteen, kun Minna aloitti ABC Perniön liikennemyymäläpäällikkönä helmikuussa 2020.

Tätä haastattelua tehtäessä säpinä Perniössä on melkoinen. Ollaan juhannuksen menoliikenteen kynnyksellä, ja ravintolan sali on ensimmäistä kertaa pitkään aikaan kokonaan auki. Lähes kaikki asiakaspaikat on miehitetty.

Hiljaisiakin hetkiä on nähty. Kun Minna aloitti Perniössä, korona iski päälle jo kahden viikon kuluttua ja sulki ravintolatoiminnan kokonaan. Viimeisin pitempi sulku ajoittui tämän vuoden keväälle.

– Tämä aika on testannut porukan venymiskykyä ja halua puhaltaa yhteen hiileen. Olen ylpeä aikaansaannoksistamme, erityisesti siitä, kuinka hyvin työtyytyväisyys meillä on kehittynyt hankalinakin aikoina, Minna toteaa.

Esimiehenä Minna sanoo olevansa lempeä, mutta jämäkkä. Hän on myös hyvin tulostietoinen, kuten esimiehen kuuluukin olla. Omaa osaamistaan Minna hioo parhaillaan koulutuksessa. Työn alla on Lähiesimiehen ammattitutkinto, josta paperit hän kuittaa tammikuussa.

Omalla alalla

Hektisessä ja monenlaista osaamista vaativassa liikennemyymälätyössä Minna kokee olevansa elementissään. Vaikka ns. konttorityöt vievätkin esimiehen aikaa, hän haluaa tehdä mahdollisimman paljon suorittavia vuoroja ja olla muun henkilökunnan apuna kaikkialla, missä tarvitaan. Jos asiakaspalvelu sitä vaatii, muut työt saavat odottaa.

Sekä oma osuuskauppa SSO että koko S-ryhmä tarjoavat Minnan mielestä valtavat mahdollisuudet kehittyä, tehdä erilaisia töitä ja halutessa edetä uralla. Itse hän on osallistunut vuodesta 2017 lähtien myös valtakunnalliseen kehittämistyöhön ABC-ketjun tuotekehitystyöryhmässä.

– Se on ollut todella antoisaa ja tarjonnut mielenkiintoisia kokemuksia. Eräänä päivänä maistoin kolmeasataa erilaista täytettyä leipää!

Minnalla on halua nähdä uusiakin työtehtäviä. Myös lisäkoulutus kangastelee mielessä. Mutta tällä hetkellä hän sanoo olevansa onnellinen tässä ja nyt. On oma perhe, oma yksikkö ja henkilökunta, joka on kuin toinen perhe.

Teksti: Pälvi Salo ja Kimmo Salo

Kuva: Pälvi Salo