Vapaaehtoisessa palokunnassa nuoriso-osaston johtaja vastaa nuoriso-osaston toiminnasta ja osaltaan tulevaisuuden pelastushenkilöstön kouluttamisesta. Vihdin VPK:ssa tätä arvokasta työtä tekee Janne Mäenpää yhdessä nuoriso-osaston varajohtajan ja muun henkilöstön kanssa. Hänelle tärkeintä VPK:n toiminnassa on ihmisten auttaminen.

“Paloturvallisuudesta neuvominen, kouluttaminen ja se konkreettinen avun antaminen pelastustehtävissä ovat minulle ne tärkeimmät seikat VPK:n toiminnassa. Nuoriso-osaston tehtävä on äärettömän tärkeää, koska 90 prosenttia meidän aktiivisista jäsenistä ovat käyneet meidän oman koulutuksen ja ihan nuoresta pitäen. Aika harvoin tänne aikuisia saapuu, jotka sanovat, että haluaisivat tulla mukaan toimintaan”, Mäenpää summaa.

Vuosikymmenien harrastuksesta elämäntapa

Hän aloitti itse VPK-harrastuksen heti kymmenvuotiaana, joka on monessa vapaapalokunnassa harrastuksen aloittamisen ikäraja.

“Nyt on 22 vuotta yhteensä takana ja aika on mennyt kuin siiviillä. Itse eksyin mukaan vähän kuin vahingossa. Kävelin kerran tästä ohi ja paloautot kiinnostivat, joten kurkkasin sisään, sitten kouluttaja jo kutsuikin mukaan seuraaviin harjoituksiin ja sillä tiellä ollaan vieläkin”, Mäenpää nauraa.

Mäenpään tehtäviin kuuluu nuoriso-osaston päivittäisen toiminnan pyörittämisen lisäksi vuosisuunnittelu sekä harjoittelurungon valmistelu. Hän varmistaa, että kouluttajia on aina riittävästi paikalla, jotta peruskoulutuksen vaatimukset saadaan turvalisesti ja tehokkaasti toteutettua.

Välineet takaavat turvallisuuden

SSO:n Kannustajat-ohjelman kautta jaettiin 15 000 euron tukipotti lokakuussa 2022 järjestetyn Kannustajat-äänestyksen avulla. Äänestyksessä SSO:n asiakasomistajat, eli alueen asukkaat, pääsivät äänestämään Kannustajissa mukana olevaa yhdistystä, jolle halusivat tuen kohdistuvan. Vihdin vapaaehtoinen palokunta sai äänestyksessä lähes 400 ääntä ja 2000 euron tuen.

Mäenpään mukaan sillä on valtava merkitys, että paikalliset ovat nähneet heidän toimintansa niin tärkeäksi, että ovat halunneet heitä äänestää. Suurin osa heidän normaalista budjetistaan menee nuorten koulutusleireihin ja niiden maksuihin. Sen vuoksi Kannustajat-tuki tuli todelliseen tarpeeseen.

“Tukisummalla ostetaan nuorille uusia varusteita, kuten kypärät ja uudet haalarit. Eli kaikkea toiminnassa vaadittavaa käytännön tavaraa, jota ilman koulutusta on vaikea turvallisesti toteuttaa”, Mäenpää iloitsee.

 

Tutustu myös muihin Kannustajat-tukea saaneiden tarinoihin >>

SSO:n Kannustajat-tukea jaetaan myös vuonna 2023. Haku on nyt auki.

Ilmoita yhdistyksesi mukaan Kannustajat-ohjelmaan >>

 

SSO:n Kannustajat-ohjelman kautta jaettiin 15 000 euron tukipotti lokakuussa 2022 järjestetyn Kannustajat-äänestyksen avulla. Äänestyksessä SSO:n asiakasomistajat, eli alueen asukkaat, pääsivät äänestämään Kannustajissa mukana olevaa yhdistystä, jolle halusivat tuen kohdistuvan.

Vuonna 2022 tukea saaneista yhdistyksistä moni oli urheiluseuroja, jotka tarjoavat lapsille ja nuorille matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuksia, mutta myös vapaaehtoiselle palokuntatoiminnalle osoitettiin tukea Salossa ja Vihdissä. Kaikkia tukea saaneita yhdistyksiä yhdistää se, että ne tarjoavat tukea, iloa ja turvaa jäsenilleen ja harrastajilleen. Tämä pätee myös Vihdin Teatteri ry:hyn. Yhdistys sai 150 ääntä ja 1000 euroa tukea äänestyksestä.

Teatteriharrastus ilahduttaa ikään katsomatta

Vihdin Teatteri ry:n lasten ja nuorten teatterin toiminnasta vastaa teatterituottaja Jenni Kanta-Oksa, joka tuntee teatterinsa ja sen harrastajat läpikotaisin.

“Itse olen tullut mukaan teatterin toimintaan äitini mukana jo ihan lapsena, eli yli kolme vuosikymmentä olen ollut mukana toiminnassa”, Kanta-Oksa naurahtaa.

Hänen mukaansa teatterin toiminnassa tärkeintä on se, että he voivat tarjota teatteriharrastusta ihan kaikille ikäluokkaan tai sukupuoleen katsomatta.

“Meillä tarjotaan teatterin harrastamisen mahdollisuutta kaikille. Meillä on paljon lapsia ja nuoria ihan 6-vuotiaista alkaen ja usein myös heidän vanhemmat ovat mukana toiminnassa. Joulukuussa kaksi meidän toimintaan aktiivisesti osallistuvaa täytti 80 vuotta, joten ikähaitarissa on laajuutta”, Kanta-Oksa iloitsee.

Paluu kulttuuritoiminnan pariin on riemukas

Korona kohteli urheilu- ja kulttuuritoimintaa kovalla kädellä. Isojen ryhmien harrastukset olivat pitkään mahdottomia toteuttaa. Jenni Kanta-Oksan mukaan Vihdin Teatterilla palataan nyt koronaa edeltävään tilanteeseen.

“Teatteriryhmissä väkeä on jälleen hyvin, mutta meillä oheistoiminnassa, kuten teatterin kahvion pyörittämisessä, näkyi väen vähentymistä. Se on toki ihan ymmärrettävää, koska moni siinä mukana olleista on ollut varsin iäkästä. Onneksi tilanne on nyt palaamassa taas normaaliin”, teatteriohjaaja Kanta-Oksa summaa.

Hänen oma toimenkuvansa koostuu muun muassa teatterin toiminnan organisoinnista, tuntien ohjauksesta, uusien näytelmien etsimisestä, erilaisten rahoitusten hakemisesta.

“Parasta on kuitenkin teatterituntien vetäminen. Se on mahtavaa, kun saa ryhmät innostumaan ja näkee niitä onnistumisia”, Kanta-Oksa kiteyttää.

Hän kertoo, että Kannustajat-tuella hankitaan teatteriin materiaalia lavastukseen ja puvustukseen.

“Suurin osa normaalista budjetista menee toiminnan pyörittämiseen, joten olemme olleet lavastuksen ja puvustuksen suhteen luovia. Toisaalta se on ollut myös hauskaa, koska erityisesti lapset pitävät lavasteiden askartelusta muun muassa pahvilaatikoista. Silti on ihanaa, että voimme panostaa hieman enemmän esimerkiksi puvustukseen”, Kanta-Oksa kertoo.

Hän sanoo olevansa aktiivisesti mukana Vihdin yhteisöllisessä toiminnassa ja sen vuoksi hän ilahtui erityisen paljon siitä, että Kannustajat-tuki tuli juurikin sieltä alueen asukkailta, eli SSO:n asiakasomistajilta, jotka heidän toimintaansa arvostivat antamalla äänensä teatterin toiminnalle.

“Se on hienoa, että olemme saaneet tällaista tunnustusta. Jollain tavalla olemme onnistuneet vaikuttamaan alueemme ihmisiin”, Jenni iloitsee.

 

Tutustu myös muihin Kannustajat-tukea saaneiden tarinoihin >>

SSO:n Kannustajat-tukea jaetaan myös vuonna 2023. Haku on nyt auki.

Ilmoita yhdistyksesi mukaan Kannustajat-ohjelmaan >>

Virkkalan Tarmo ry on yksi SSO:n Kannustajat-tukea vuonna 2022 saaneista yhdistyksistä. SSO:n Kannustajat-ohjelman kautta jaettiin 15 000 euron tukipotti lokakuussa 2022. Tukea saaneet yhdistykset valittiin Kannustajat-äänestyksen avulla. Äänestyksessä SSO:n asiakasomistajat, eli alueen asukkaat, pääsivät äänestämään Kannustajissa mukana olevaa yhdistystä.

“Minulle se on ehdottomasti luottamuksen osoitus. Olen erittäin iloinen siitä, että alueemme ihmiset ovat huomanneet ja arvostavat sitä työtä mitä me olemme tähän mennessä tehneet. Iso kiitos sekä Osuuskaupalle että meitä äänestäneille tästä tuesta, Virkkalan Tarmon puheenjohtaja Mikko Mustalahti iloitsee.

Virkkalan Tarmo on vuonna 1970 perustettu yleisseura. Alkuvuosina ViTa:ssa harrastettiin yleisurheilua, hiihtoa ja lentopalloa. 1990-luvun alusta lähtien seuran ykköslajiksi on noussut jalkapallo. Kilpailutoimintaa on myös salibandyssä ja käsipallossa.

Virkkalan Tarmon toiminnan kulmakivenä on kaikki pelaa ajattelu. Tarkoituksena ja tavoitteena on tarjota mukavaa, monipuolista. ja jatkuvaa harrastustoimintaa ja taata peliaikaa taidoista riippumatta. Lähtökohtana on se että, että jokaisella lapsella on oikeus nauttia lajin lumosta, pelitaidoista tai fyysisestä kehityksestä huolimatta.

Matala kynnys kokeiluun – kilpailutoimintaa halukkaille

Mustalahti kertoo itse osallistuneensa Virkkalan Tarmon toimintaan ensin vanhempana vuodesta 2016, mutta keväästä 2022 alkaen hän on toiminut yhdistyksen puheenjohtajana.

“Meidän toiminta lähtee siitä, että kaikki pystyvät harrastamaan riippumatta tulotasoista. Meidän kautta pääsee osaksi kilpatoimintaa, kuten käsipalloa nuorten sm-sarjassa. Nykyinen käsipallon joukkue on kasattu meidän harrasteryhmien avulla. Sieltä on löytynyt niitä halukkaita, jotka nauttivat kilpailutoiminnasta”, Mustalahti summaa.

Kilpailutoimintaan osallistuminen ei kuitenkaan ole ehto harrastamiselle. Mustalahden mukaan tärkeämpää on se, että harrastustoimintaan osallistuvilla on mukavaa ja he nauttivat pelaamisesta yhdessä.

Virkkalan Tarmoa äänesti Kannustajat-äänestyksessä lähes 200 ihmistä ja tukea yhdistys sai toiminnalleen 1000 euroa.

“Käynnistimme tuen avulla juuri käsipallokerhon ala-asteikäisille, Siellä on tärkeintä kehittää niitä henkilökohtaisia taitoja ja motoriikkaa. Kerhoissa lähdetään aina ihan alusta liikkeelle. Ja tätä periaatetta toteutamme kaikissa meidän lajeissa. Matalan kynnyksen kerhoissa voi kokeilla muun muassa jalkapalloa, käsipalloa ja salibandya”, Mustalahti muistuttaa.

 

Lue lisää ja ilmoita yhdistyksesi mukaan täällä >>

Tutustu myös muihin Kannustajat-tukea saaneiden tarinoihin >>

 

Salon vapaaehtoisen palokunnan toiminnan keskiössä on operatiivinen toiminta eli hälytystoiminta, mutta myös lapsille ja nuorille tarjottava innostava ja kiinnostava harrastus palokuntatoiminnasta VPK:n nuoriso-osaston järjestämänä. VPK:ssa nuoret oppivat palo- ja pelastustoimintaan liittyvien taitojen lisäksi kodin ja vapaa-ajan turvallisuuteen liittyviä taitoja. Lisäksi liikunnallinen tavoite on fyysisen kunnon kehittäminen ja ylläpitäminen.

“Mutta kaikkein tärkeintä VPK:n toiminnassa on se auttamisen halu. Se on kaikkein tärkeintä, vaikka nuorisotyökin on tärkeää, mutta myös se konkreettinen ihmisten auttaminen hätätilanteissa”, Salon VPK:n nuoriso-osaston varajohtaja sekä nuorten kouluttaja Mirja Niinivirta kiteyttää.

Salon vapaaehtoinen palokunta ry:n hakemus sai lähes 360 ääntä SSO:n Kannustajat-tuen äänestyksessä, jossa SSO:n asiakasomistajat, eli alueen asukkaat, saivat äänestää tukea hakeneita yhdistyksiä. Salon VPK sai suurimman mahdollisen 2 000 euron tuen toiminnalleen.

“Olin itse tosi yllättynyt että saimme noin paljon tukirahaa. Se tarkoittaa, että ihmiset tietävät meidän toiminnastamme. Palokunnat ympäri Suomen ovat pulassa, koska osallistujamäärät ovat kaikilla laskussa, joten tuelle on tilausta”, Niinivirta uskoo.

Hän tietää mistä puhuu, sillä hän on ollut mukana VPK:n toiminnassa yli kaksikymmentä vuotta.

“Ensikosketus VPK:n toimintaan tuli ystävän kautta. Taisin olla kymmenvuotias, kun tulimme mukaan toimintaan. Ensin palokuntanuorena ja siitä mukaan hälytystoimintaan ja lopulta nuorten kouluttajaksi”, nyt 35-vuotias Niinivirta muistelee.

Kannustajat-tuki mahdollistaa poikkeuksellisia oppeja

Niinivirta kertoo, että SSO:n Kannustajat-tuki käytettiin Salon alueen palokuntanuorten koulutustapahtuman järjestämiseen. Ei siis pelkästään Salon VPK:n vaan koko alueen palokuntanuorille tarkoitettuun tapahtumaan.

“Yhteistyöllä saadaan aikaan enemmän ja pystytään tarjoamaan tasokkaampaa koulutusta. Me pystyimme toteuttamaan tuen avulla sellaisia harjoituksia, joita nuoret eivät kovin usein pääse harjoittelemaan. Nuoret saivat myös itse ehdottaa koulutuspäivän sisältöä, joten opettelimme auton hajottamista onnettomuustilanteessa, savusukeltamista ja miten palon aikana toimitaan”, Niinivirta luettelee.

Koulutuspäivässä oli Niinivirran mukaan mukana noin 30 nuorta, mutta korona on syönyt osallistujia ja lisää osallistujia kaivataan mukaan palokuntatoimintaan ympäri Suomea.

“VPK:hon kannattaa osallistua siksi, että se on äärettömän monipuolista harrastustoimintaa, johon voi osallistua kuka tahansa ikään tai sukupuoleen katsomatta. Lisäksi oman osallistumisen voi suunnitella itse. Toiminnan kautta pääsee kiinnostaviin paikkoihin ja kaikkeen saa osallistua, jos oma aika riittä. Meillä on leirejä, varainhankintaa ja tapahtumia, joista saa paljon uusia tuttavuuksia ympäri Suomea”, Niinivirta luettelee palokuntatoiminnan parhaita puolia.

 

Lue lisää ja ilmoita yhdistyksesi mukaan Kannustajat-ohjelmaan >>

Tutustu myös muihin Kannustajat-tukea saaneiden tarinoihin >>

 

Lohjan Pelastakaa Lapset Ry on perustettu jo vuonna 1969 ja se on tukenut lasten kehitystä ja hyvää kasvua toiminta-alueellaan siitä pitäen. Tarja Lindholm on ollut mukana yhdistyksen toiminnassa 2000-luvun alkuvuosista ja toimii nykyisin yhdistyksen puheenjohtajana. Hän kertoo yhdistyksen toiminnan keskiössä olevan lapsien aseman edistäminen ja erityisesti vaikeissa olosuhteissa elävien lasten ja nuorten etujen toteutumista.

“Tärkeintä on tuottaa iloa niille vähävaraisille lapsille ja nuorille, joille harrastukset tai elokuvaillat eivät ole mahdollisia, koska perheillä ei ole niihin varaa. Tällä hetkellä eletään monelle perheelle haastavaa aikaa, koska elinkulut ovat nousseet hurjasti. Se heijastuu lapsiperheisiin voimakkaasti, joten syrjäytymisvaara on monen lapsen osalla kasvanut selvästi”, Lindholm toteaa.

“Kyllä ne ovat lapsiperheet, joihin tämän hetken energiakriisit ja inflaatio heijastuvat, lisäksi koronapandemia aiheutti monelle perheelle vaikeuksia selviytyä arjesta”, runsaan vuoden Lohjan Pelastakaa Lapset Ry:n hallituksen toiminnassa vaikuttanut Päivi Halttu jatkaa.

Pienikin apu voi pelastaa syrjäytymiseltä

SSO:n Kannustajat-ohjelman kautta jaettiin 15 000 euron tukipotti lokakuussa 2022 järjestetyn Kannustajat-äänestyksen avulla. Äänestyksessä SSO:n asiakasomistajat, eli alueen asukkaat, pääsivät äänestämään Kannustajissa mukana olevaa yhdistystä, jolle halusivat tuen kohdistuvan. Lohjan Pelastakaa Lapset Ry sai yli 700 ääntä äänestyksessä ja 2000 euroa tukea toimintaansa.

“Olemme erityisen kiitollisia tästä avustuksesta SSO:lle, mutta myös siksi, että meitä ovat äänestäneet oman alueemme ihmiset. Se kertoo siitä, että työtämme on arvostettu ja se on koettu arvokkaaksi”, Lindholm kiittää yhdistyksen saamasta tuesta.

Päivi Halttu toteaa, että Kannustajat-tukirahaa käytettiin muun muassa lasten pikkujoulujuhlaan. Lapsille, joilla ei olisi muuten varaa osallistua, ostettiin lippuja juhlaan. Lisäksi he saivat ostaa juhlaherkkuja sekä saivat joululahjat mukaansa.

“Lapset olivat silminnähden iloisia ja saimmekin kiitosta tapahtuman toteuttamisesta perheiltä. Halusimme mahdollistaa osallistuminen kaikille lapsille. Suuri kiitos kuuluu saamallemme tuelle sekä Teatteri Tralalle, jonka kanssa toteutimme yhteistyössä tämän lasten pikkujoulujuhlan”, Halttu iloitsee.

Sekä Lindholm että Halttu tietävät tuen olevan aina tärkeää, mutta avuntarpeen olevan myös kasvussa. Heidän lisäkseen Lohjan pelastakaa Lapset ry:n hallituksessa istuvat myös Susanna Sippola ja Päivi Sallin.

“Yhdessä me käymme läpi kaikki avunpyynnöt ja yritämme auttaa kaikkia tasapuolisesti. Joulun aika on yksi kiireisimmistä hetkistä, kun sähköpostiimme tulee runsaasti viestejä, joissa pyydetään apua. Viime vuonna autoimme 17 perhettä Lohjan alueella joulun aikana, tänä vuonna luku on jo 28, joten kyllä tällekin tuelle on suurta tarvetta, Halttu ja Lindholm summaavat.

SSO:n Kannustajat-tukea jaetaan myös vuonna 2023.

Lue lisää ja ilmoita yhdistyksesi mukaan täällä >>

Tutustu myös muihin Kannustajat-tukea saaneiden tarinoihin >>

 

 

Suur-Seudun Osuuskauppa SSO on mukana tukemassa alueensa lasten ja nuorten harrastustoimintaa sekä alueen hyvinvointia edistävää toimintaa. Paikalliset seurat ja yhdistykset tekevät tärkeää työtä oman kotiseudun harrastusmahdollisuuksien, hyvinvoinnin sekä elinvoimaisuuden edistämiseksi. SSO haluaa tukea heidän työtään myöntämällä Kannustajat-tukea yhdistysten toiminnalle. Vuonna 2022 tukea jaettiin 15 000 euroa.

SSO:n asiakasomistajat saivat äänestämällä päättää Kannustajat-tukea saavat yhdistykset. Salon Vilpas ry sai äänestyksessä yli 250 ääntä ja 1000 euroa tukea.

“Sillä on erittäin suuri merkitys, että tämän tuen meille on äänestänyt alueen asukkaat. Se kertoo, että tekemäämme työ on huomattu ja sitä arvostetaan. Otamme tuen nöyränä vastaan, Salon Vilpas ry:n toiminnanjohtaja Hasse Robertsson kiittää.

Robertssonin mukaan tuki jaetaan kaikkien Salon Vilpas ry:n jaosten toimintaan. Salon Vilpas ry on yleisseura, joka on perustettu jo vuonna 1908. Se on myös Suomen Työväen Urheiluliiton (TUL) jäsenseura.

“Koko toiminnan tarkoitus on tarjota monipuolista ja kohtuuhintaista harrastamista jokaiselle salolaiselle. Meidän lajeina ovat muun muassa suunnistus, yleisurheilu, rytminen voimistelu, tanssiurheilu, jalkapallo, hiihto. Tuella hankitaan lajeihin uusia harrastusvälineitä sekä koulutamme uusia ohjaajia ja valmentajia mukaan toimintaamme”, Robertsson summaa.

Ujous karisee kokeilemalla

Robertssonin mukaan Vilppaan toiminnassa korostetaan matalan kynnyksen harrastamista, joka toteutuu selkeimmin heidän Vilpeli-kerhossa. Siellä lapset ja lapset vanhempineen saavat mahdollisuuden harrastaa liikuntaa monipuolisesti eri lajien parissa.

“Vilpelissä on pääosin 6-13 vuotiaita lapsia, jotka eivät välttämättä ole kiinnostuneita kilpailutoiminnasta, ainakaan aluksi. Myös lasten vanhemmat saavat olla mukana harrastamassa. Vilpelissä moni on saanut karistettua turhan ujouden pois ja sitä kautta löytynyt rohkeutta harrastaa ja löytänyt sen oma lajin”, Robertsson iloitsee.

Hän itse on ollut mukana seuran toiminnassa jo 7-vuotiaasta.

“Aloitin jalkapallon parissa. Laji vei minua välillä muualle, mutta kyllä tuttu seura ja harrastustoiminta toi minut aina takaisin. Myös omat lapset ovat mukana ja sen kautta osallistuin ensin paljon seuran talkootyöhön. Nyt olen ollut toiminnanjohtaja noin viisi vuotta. Melkein läpi elämän olen jollain tasolla ollut mukana toiminnassa”, Robertsson nauraa ja summaa vuosiaan seuran toiminnassa.

 

Lue lisää ja ilmoita yhdistyksesi mukaan täällä >>

Tutustu myös muihin Kannustajat-tukea saaneiden tarinoihin >>