Jalkapalloseura on Lohjan liikuttaja – Kannustajat tuki auttaa jatkamaan hyvää työtä 


04.08.2023

Lohjan Pallo on perinteikäs jalkapalloseura, joka on perustettu jo vuonna 1966. Seuralla on edustusjoukkueen lisäksi harrastajia 3-vuotiaista aina ikämiehiin ja -naisiin saakka. Seura on Lohjan alueella merkittävä ihmisten liikuttaja ja yhteisöllinen toimija.

– Tunnettu lohjalainen poliitikko ja kansanedustaja Matti Saarinen oli mukana perustamassa seuraa, kun kolme alueen pienempää seuraa liitettiin yhteen. Saarinen oli tuolloin itse pelaajana mukana, Lohjan Pallon puheenjohtaja Mikko Koivisto kertoo.

Hän sanoo haastatelleensa Saarista itsekin vuonna 2021 hieman ennen kuin Matti hävisi taistelun sairautta vastaan. Lohjan Pallon kattava historiikki on Koiviston mukaan suunnitteilla, koska seuralla on pitkä historia ja paljon hienoja merkkipaaluja vuosien varrelta kerrottavana. Esimerkiksi Shefki Kuqi, kansainvälisesti menestynyt ja Suomen maajoukkueen riveissä loistanut pelaaja, päätti uransa Lohjan Pallon riveissä.

– Onneksi seuran sihteerillä on toimintahistoria hyvin hallussa ja valtava määrä lehtileikkeitä vuosien varrelta, koska itse olen ollut puheenjohtajana vasta tämän vuoden alusta, Koivisto nauraa.

Täysin pystymetsästä Koivisto ei ole seuran puheenjohtajaksi noussut vaan hän osallistui toimintaan jo muutamaa vuotta aiemmin.

-Aika perinteisesti se alkoi, kun pojan harrastuksen myötä aloitin 2017 perustetun vuonna  2011 syntyneiden poikien joukkueen joukkueenjohtajana. Jossain vaiheessa ryhdyin tekemään myös Lohjan Pallon markkinointia ja myyntiä. Sitä kautta kasvatettiin Lohja Cupia 140 joukkueen tapahtumasta 350 joukkueen tapahtumaksi. Moni ei uskonut, että niin suureksi voisimme sitä kasvattaa, mutta niin vain kävi, Koivisto iloitsee.

Pelaajamäärät kasvaneet koronan jälkeen kaikissa ikäluokissa

Koiviston mukaan korona oli Lohjan Pallolle ja muille sen kaltaisille seuroille taloudellisesti äärimmäisen raskas, koska kulut juoksivat, mutta ihmiset eivät päässeet harrastamaan kunnolla. Koivisto kertoo, että nyt koronan jälkeen harrastajamäärien kasvu on ollut huikeaa.

– Meillä on nyt suurin piirtein 620 pelaajaa. Vuoden 2016 strategiassa tavoiteltiin 400 pelaajaa. Yhdessä ikäluokassa on yli 80 pelaajaa, kun ikäluokkien harrastajamäärä on yleensä noin 40. Tilanne on toiminnan kannalta hyvä, mutta valmentajia ja tukihenkilöitä tarvitaan, Koivisto muistuttaa.

Vahvat juuret ovat hyvän harrastamisen edellytys

Koiviston arki Lohjan Pallon puheenjohtajana pitää sisällään juoksevien asioiden hoitamista yhdessä seuran toiminnanjohtajan kanssa, mutta pääpaino on kumppanuuksien rakentamisessa, yhteistyötahojen etsimistä ja toiminnan vakiinnuttamisessa.

– Lohjalla nousi kenttien hinnat, joten sitä tilannetta meidän pitää kompensoida, ratkaisu kun ei ole nostaa harrastamisen hintoja. Se tarkoittaa varainhankintaa, sponsorointitukien kartoitusta sekä strategiatyötä, että saadaan seuran juuret ja runko kuntoon. Vaikka seuralla on tällä hetkellä paljon pelaajia kaikissa ikäluokissa, niin toimiston väkeä ei ole paljoa. Jos aika sitoutuu vain tulipalojen sammuttamiseen, niin silloin se perusasioiden rakentaminen jää varjoon, Koivisto summaa.

Lohjan Pallo sai Kannustajat-tukea 3000 euroa. Koiviston mukaan rahalle on monta käyttökohdetta, joilla varmistetaan, että nuorilla on mahdollisimman hyvät harrastusmahdollisuudet.

– Kyllä tuki menee moneen asiaan, mutta erityisesti valmentajien koulutukseen. Valmentajia pitää olla ensin, jotta ne nuoret ja juniorit voivat tulla valmiiseen ympäristöön ja voivat osallistua hyvin suunniteltuun ja opettavaiseen harrastukseen, puheenjohtaja huomauttaa.

Tutustu Lohjan Pallon toimintaan >>

Olisiko yhdistyksellänne käyttöä 500–3000 euron tukisummalle?

Kannustajat-ohjelman haku on käynnissä 1.8.–30.9.2023. Tutustu ohjelmaan sekä hakukriteereihin ja ilmoita yhdistyksesi mukaan täällä.