Prisma Nummelan katolle asennetaan pian aurinkopaneeleita


10.10.2018

Prisma Nummelaan asennetaan reilut 600 aurinkopaneelia. Asennustyöt aloitetaan 10.10. ja valmista pitäisi tulla tämän vuoden loppuun mennessä.

S-ryhmästä tulee Suomen suurin aurinkosähkön tuottaja, kun kauppojen katoille asennetaan lähitulevaisuudessa tuhansia aurinkopaneeleja. Suur-Seudun Osuuskaupan Prisma Halikko ja Prisma Nummela ovat mukana hankkeessa.
 
– Osuuskauppamme tavoitteena on lisätä uusiutuvan energian käyttöä tulevina vuosina. Jo nyt merkittävä osa käyttämästämme sähköstä on omalla tuulivoimalla tuotettua. Näemme myös aurinkosähkössä potentiaalia, Suur-Seudun Osuuskauppa SSO:n kiinteistötoimen päällikkö Ismo Louhi kertoo.
 
– Nummelan Prisman katoille asennettavat paneelit tuottavat sähköä kiinteistön omaan käyttöön. Myymälämme kuluttavat sähköä eniten kesällä, jolloin energiaa tarvitaan erityisesti kylmälaitteisiin ja jäähdyttämiseen. Aurinkoisina kesätunteina parhaimmillaan kaikki kiinteistön kuluttama sähkö voi tulla auringosta. Vuositasolla aurinkosähkön osuus on lähes 10 prosenttia kiinteistöjen käyttämästä sähköstä, Louhi jatkaa. 
 
Järjestelmän toimittaa Fortum ja käytännön asennuksesta vastaa ARE. Asennustyöt Nummelassa aloitetaan 10.10. ja valmista pitäisi tulla tämän vuoden loppuun mennessä. Halikon Prisman katolle asennettiin kesän aikana yli 1400 paneelia, joiden vuosituotanto vastaa jopa 85 omakotitalon vuosittaista kulutusta. Nummelaan asennetaan paneeleita reilut 600.
 
Prisma Nummelan osalta SSO osallistuu energiansäästötalkoisiin myös monilla muilla toimenpiteillä, joita toteutetaan määrätietoisesti kaikissa uusinvestoinneissa sekä peruskorjaushankkeissa. Sähköenergia on merkittävin yksittäinen kiinteistökulu, jossa säästäminen edesauttaa osallistumista ympäristötalkoisiin.
 
Nummelan Prisman osalta siirryttiin hiilidioksidijäähdytysjärjestelmään, joka on kytketty uusiin energiaa säästäviin kylmäkalusteisiin. Kylmäjärjestelmän osana ovat maalämpökaivot, jotka varastoivat lauhdelämpöä, jota vastaavasti lämmityskaudella pystytään hyödyntämään lämmitysenergiassa. Laskelmien mukaan lämmitysenergian osalta kokonaiskulutus tulee pienentymään, vaikka Prisman kokonaisala lähes kaksinkertaistuu. Valaistus on uusittu led-valaisimilla ja aikaohjausten lisäksi valaistusta ohjataan myös hiljaisina aikoina huomaamattomalla himmennyksellä, joka toimii asiakasliikenteen mukaan eri alueilla erikseen.
 
– Tekniikan kehittyessä mahdollisuudet eri energiansäästötoimenpiteisiin moninaistuvat, ja tätä työtä SSO tekee jatkuvasti yhteistyössä suunnittelijoiden kanssa. Työtä helpottamassa ovat energianseurantajärjestelmät, joiden avulla pystymme reaaliaikaisesti seuraamaan tehtyjen toimenpiteiden vaikutusta kokonaiskulutuksiin sekä kiinteistökohtaisesti että kulutuspistekohtaisesti, kertoo Louhi.
 
Suomen suurin aurinkosähköhanke tukee S-ryhmän uutta, kunnianhimoista ilmastotavoitetta. Kaupparyhmän tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä miljoona tonnia vuoteen 2030 mennessä yhdessä yrityskumppaneiden kanssa.