Monitaitoinen mies Prisman johdossa


01.12.2021

Jos Prismassa lamppu sammuu tai sähköjohto repsottaa, kutsutaan Heikki hätiin. Jos tavaraa hyllyttäessä selkä venähtää tai sitä muuten vain juilii, kutsutaan Heikki apuun.

Mitä ihmettä? Eikös Heikki Keskinen ole Prismanjohtaja?

Onpa hyvinkin, eikä häntä toki näillä asioilla vaivata. Mutta ammattitaitoa hänellä riittäisi myös tällaisiin tilanteisiin. Miehen tie Halikon Prisman vetäjäksi on nimittäin mielenkiintoinen ja kulkenut pitkin monia polkuja.

Hämeenkyröstä kotoisin oleva Heikki on alun perin valmistunut ammattikoulupohjalta teollisuuden sähköasentajaksi. Tämä ei päättäväiselle nuorelle miehelle riittänyt, vaan hän haki ja pääsi teknilliseen kouluun Helsinkiin.

Opiskelun ohessa tulivat tutuiksi kaupan työt, kun nuorukainen pätevöityi työskentelemään Mannerheimintien Valintatalon lihatiskillä. Sähköalan töitä hän on tehnyt mm. Tampereen Puhelinosuuskunnassa ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

– Lapsuuden unelmani oli tulla ammattiurheilijaksi.  Pelasinkin jääkiekkoa ja jalkapalloa sekä yleisurheilin aktiivisesti.  Yleisurheilussa keskityin erityisesti otteluihin eri ikäkausina ja kilpakumppaneihin kuului muun muassa muuan Petri Keskitalo, Heikki kertoo.

Elmolle urheilusta tuli elämänura, kun taas Heikki pääsi hyödyntämään liikunnallisuuttaan seuraavassa ammatissaan. 1990-luvun alussa laman vähentäessä sähköalan töitä hän opiskeli Tampereen terveydenhuolto-oppilaitoksessa kuntohoitajaksi. Kaupan alan työt maistuivat taas, kun hän alkoi työskennellä Stockmann-konserniin tuolloin kuuluneessa Seston Etujätissä tuoteryhmävastaavana. Tampereen Linnainmaalla sijainneen hypermarketin paikalla toimii nykyisin Pirkanmaan Osuuskaupan pyörittämä Linnainmaan Prisma.

Haasteet otetaan vastaan

Muutto Salon seudulle tapahtui vuonna 2001, kun Heikin nykyisin SOK:lla työskentelevä vaimo Anu sai töitä upouuden Halikon Prisman päivittäistavaraosaston kakkosena. Samaan aikaan myös Kiikalan Saleen haettiin päällikköä, ja Heikki Keskinen tuli valituksi.

– Aprillipäivänä 2002 sain puhelun, joka ei ollutkaan mikään aprillipila. Minulta kysyttiin, haluaisinko tulla Halikkoon päivittäistavaraosaston myyntipäälliköksi, ja totta kai halusin. Pian tunsin jälleen tarvetta opiskella lisää. Vuonna 2007 valmistuin pikatahtia merkonomiksi. Muutama vuosi sen jälkeen aloitin kauppatieteen maisterin opinnot Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

Samaan aikaan Heikin työura jatkoi nousukiitoaan. Vuonna 2012 Halikossa alkoi mittava laajennus, ja samaan aikaan Heikki nimitettiin Prismanjohtajaksi.

– Se oli jännä paikka, mutta olen aina sanonut, että kaikki haasteet, jotka tielle tulevat, otetaan vastaan.

Parasta ovat ihmiset

Yli sadan prismalaisen pomona työskentelevä Heikki Keskinen on sitä mieltä, että kaikesta, mitä hän on tehnyt ja opiskellut, on ollut hyötyä.

– Hirvittävästi itsekuriahan opiskelu töiden ohessa vaatii. Se on raskasta, mutta samalla erittäin palkitsevaa, vuonna 2020 maisterin paperit käteensä saanut mies toteaa.

Hän on tyytyväinen siitä, että hänellä on erittäin hyvä ja koulutusmyönteinen työnantaja sekä monipuolinen ja rikas työ.

– Sekä parasta että haastavinta työssäni ovat ihmiset, on sitten kysymys henkilökunnasta tai asiakkaista. Monia asioita pystyy ennakoimaan ja ennustamaan sekä suunnittelemaan edeltä käsin tarkastikin, mutta koskaan et voi varmasti tietää, kuinka ihminen jossakin tilanteessa reagoi tai toimii. Siinä se on tämän työn suola. Johtamisessa tarvitaan managementia eli kykyä johtaa ammattitaidolla asioita, mutta sitäkin enemmän leadershippiä eli halua ja kutsumusta johtaa ihmisiä.

Teksti: Pälvi Salo ja Kimmo Salo

Kuva: Petteri Kitti