Kiertolaispanimon idea syntyi rakkaudesta olueen


26.06.2023

United Gypsies Brewery on lohjalainen pienpanimo, joka tarjoaa kaikille olutta rakastaville tasa-arvoisen mahdollisuuden tulla kehittämään ja kaupallistamaan oma olutideansa. 

Vuonna 2016 perustetulla yrityksellä on takanaan lukuisia erilaisia hankkeita muun muassa kiertolaispanimoille, yrityksille, ravintoloille, ja yksityishenkilöille. Lisäksi United Gypsies Brewery valmistaa omalla nimellään laajan valikoiman erilaisia oluita ja siidereitä.  

Pienpanimon toimintaa vetävä Ilkka Miettinen tuli mukaan toimintaan ensimmäisen vuoden aikana. 

– Ensimmäinen vuosi meni lähinnä laitteistoa rakentaessa. Ensimmäinen oluemme näki päivänvalon vuonna 2017. Perustavana ideana on kiertolaispanimo, gypsy brewery, jossa jokin epävirallinen taho tekee tai teettää olutta ilman omia tiloja tai lupia. Me tarjoamme ne. Taustalla on ajatus, että ihmisillä halu kaupallistaa omia olutprojektejaan ja että on muitakin ihmisiä jotka ajattelevat olutkulttuurista samalla tavalla, mutta laajuus ei kuitenkaan riitä omaan yritystoimintaan, Ilkka valaisee kiertolaispanimon ydinajatusta. 

Kotiolutharrastuksesta ponnistanut yritys on nyt vaiheessa, jossa eränumeroissa lähestytään lukua 800 ja tilavuudessa puhutaan vuositasolla noin 100 000 litrasta. Siihen mahtuu mukaan monenlaista olutta. 

– Meidän mielestä jokaisella pitäisi olla mahdollisuus tehdä olutta. Toki noihin lukuihin mahtuu paljon kertaeriä ja kokeiluja, mutta haluamme tuoda laajaa valikoimaamme esille. Parhaiten se ilmenee omassa panimokaupassamme Lohjalla sekä Mustion Taproomissa. Yksi tarkoituksistamme on laajentaa ihmisten käsitystä siitä, mitä olut on tai voisi olla, sillä olutkulttuuri on lähellä sydäntämme. SSO:n kauppojen hyllyillä tuotteet eivät luonnollisestikaan aivan tätä tahtia vaihdu, Ilkka naurahtaa. 

Olutkulttuurin lähettiläät Lohjalta 

Kuten mainittua, United Gypsies Brewery on lohjalainen panimo. Lohjalaisuus näkyy yrityksessä monin eri tavoin.

Meillä on kattava valikoima juomia, joita Rantajamien kaltaisissa tapahtumissa pyrimme tuomaan esille mahdollisimman laajasti. Se on osa olutkulttuurin vahvistamisen filosofiaamme.

– Suosimme mahdollisimman pitkälle paikallisia raaka-aineita, esimerkkeinä vaikkapa humalat, maltaat ja omenakaupunkina tietysti siideriemme omenat sekä saskatoon-marjat. Ravintolapuolen lisäksi teimme kesällä 2022 yhteistyötä perinteikkään kaupunkifestivaalin Lohjan Rantajamien kanssa. Vastaanotto oli hyvä ja sääkin suosi. Juomillemme oli oma myyntipiste. Meillä on kattava valikoima juomia, joita Rantajamien kaltaisissa tapahtumissa pyrimme tuomaan esille mahdollisimman laajasti. Se on osa olutkulttuurin vahvistamisen filosofiaamme. Rantajameissa oli 8 hanaa ja juomakaappi, jossa oli vastaava määrä, eli yhteensä 15, 16 eri tuotetta.  

United Gypsies Brewery työllistää tällä hetkellä viitisen henkilötyövuotta. Toiminta on kesäsesonkiin painottuvaa, siksi tarkkaa määrää on hankala sanoa. Mitä lohjalaisuus merkitsee Pappilankorvessa operoivalle pienpanimolle? 

– Perustajamme on lohjalainen, joten jo siksikin panimoa alettiin rakentamaan Lohjalle. Nyt mukana on muitakin lohjalaisia, osa jopa muuttanut toiminnan perässä Lohjalle. Oluen paikallisuuden idea on siinä, että on mahdollisuus piristää lähialueen elinkeinoelämää ja palveluvalikoimaa sekä saada tuoreita paikallisia tuotteita mukaan. Lohjalla kun sijaitaan, niin siitä myös ammennetaan. Esimerkiksi omena on erittäin lohjalaista. Lisäksi oluitamme on nimetty myös lohjalaisittain, kuten Hemmola Haze Series III, Lohja Kraft Beer, Järvi Pils ja Lojo Bock, Ilkka tarinoi panimon historiasta. 

Ravintoloille räätälöityjä oluita 

United Gypsies Brewery ja SSO ovat tehneet yhteistyötä jo useamman vuoden. Talon olut ravintola Antoniossa sekä Lohjalla että Salossa on myös lohjalaisen pienpanimon käsialaa.   

– Olit sitten kiertolaispanimon edustaja, ravintola, yritys, kotipanija tai osa kaveriporukkaa – ideamme on tarjota panimokapasiteettia ja osaamistamme oluen valmistukseen. Tervetuloa luomaan oma oluttarinasi, Ilkka Miettinen päättää. 

United Gypsies Brewery, Hemmolankatu 26, 08150 LohjaGypsies Brewery,