Parhaan palvelun esimies Anssi Lahti


01.09.2021

Helposti lähestyttävä ja positiivinen

”Paras esimies ikinä.” Näin suitsutetaan S-market Perniön henkilökunnasta marketpäällikkö Anssi Lahtea, joka valittiin vuonna 2020 SSO:n parhaan palvelun esimieheksi. Kun Anssi nauraa, se kuuluu toiseen päähän myymälää. Näin kertovat työkaverit pomostaan, joka on heidän mukaansa huumorintajuinen, mutta tarvittaessa jämäkkä. Hän on aidosti kiinnostunut työntekijöistään, muistaa kiittää heitä ja tsemppaa joka päivä eteenpäin hyvällä asenteella. – Hyvästä työilmapiiristä kaikki lähtee. Työpaikan fiilis tarttuu myös asiakkaisiin. Tyytyväiset asiakkaat ovat paras tae sille, että myynti käy ja tulosta syntyy.

Hyvääkin voi parantaa

Paljasjalkainen Perniön poika Anssi Lahti aloitti uransa vuonna 2007 kotipaikkakuntansa ABC liikennemyymälässä, johon hän pääsi työharjoittelijaksi merkonomiopintojensa yhteydessä. Lisää vastuuta kertyi vähitellen aina ABC:n marketvastaavaksi asti. Vuonna 2013 aukesi apulaismyyntipäällikön paikka Lohjan Prisman päivittäistavaraosastolla. Siihen saakka fillarilla työmatkat polkenut mies lähti auton ostoon ja kävi töissä Lohjalla neljän vuoden ajan. Ensimmäinen tulosvastuullinen esimiestehtävä oli Kiskossa Toijan Salen päällikkönä 2017, josta hän vuoden kuluttua palasi kotikonnuilleen Perniöön S-markettia johtamaan. Oli juhannus ja kesäkauppa vilkkaimmillaan. Anssi tiesi saaneensa vetovastuulleen kovan tason yksikön. ”Yksi Suomen parhaimmista ruokakaupoista”, olivat Iltalehden lukijat edellisenä vuonna arvioineet. Kovat tavoitteet kuitenkin sopivat miehelle hyvin. Hyvääkin voi aina parantaa. – Olen nähnyt erilaisia yksiköitä, työryhmiä ja toimintatapoja ja pyrkinyt omaksumaan niistä parhaimpia oppeja. Kiitos hyville esimiehilleni, Risto-Matti Peltoselle ja Sauli Kaartiselle, jotka antoivat sopivasti sekä vastuuta että vapauksia jo ennen kuin minusta tuli tulosvastuullinen esimies.

Yhteen on hitsauduttu

Esimiehenä Anssi haluaa olla mahdollisimman tasapuolinen ja helposti lähestyttävä – kaveri, jolle voi sanoa asiasta kuin asiasta. – Haluan kuunnella henkilökuntaa, sillä sieltä ne parhaat ideat tulevat. Tämän on osoittanut muun muassa korona-aika, josta koko SSO on selvinnyt upeasti. Myös meidän porukka Perniössä on osoittanut uskomatonta venymistä, aloitteellisuutta ja ideointikykyä. On ollut hienoa nähdä, miten ihmiset tsemppaavat toisiaan myös korona-arjen keskellä. Jatkuvasti parantunut työyhteisötutkimuksen tulos kertoo, että Anssin jengi on hitsautunut vuosi vuodelta paremmin yhteen. SSO:n supersankarina olo vaatii tietysti hyvää kuntoa. Sitä Anssi pitää yllä pelaamalla säännöllisesti sulkapalloa.

Teksti: Pälvi Salo ja Kimmo Salo Kuva: Petteri Kitti