Yrittäjähenkinen esimies


20.10.2021

Poliisi, vastasi Päivi Oinas pikkutyttönä, kun häneltä kysyttiin, mikä sinusta tulee isona. Poliisia Päivistä ei tullut, vaikka monivuotisesta harrastuksesta kamppailulaji taekwondossa olisi siinä ammatissa varmasti paljon hyötyä. Eikä vähiten siksi, että Päivi on saavuttanut lajissa mustan vyön.

Päivi Oinas valmistui parturi-kampaajaksi Salon Seudun ammattiopistosta vuonna 2010. Hän teki aluksi Forssassa palkkatöitä, mutta päätti sitten kokeilla siipiään yrittäjänä.

– Ne seitsemän vuotta olivat erittäin opettavaisia, varsinainen korkeakoulu työelämään. Esimerkiksi ymmärrys tarkan taloudenpidon välttämättömyydestä valkeni hyvin konkreettisesti.

Töitä Päivi on tottunut paiskimaan jo nuoresta pitäen, joskus jopa kahta hommaa yhtä aikaa. Salossa kasvanut nainen on ollut kesätöissä muun muassa Nokialla ja Perniön ABC:llä.

Terapeuttina

Lokakuussa 2019 Päivi Oinas aloitti vakituiset työt SSO:lla Prisma Halikon parturi-kampaamossa. Siitä vierähti alle vuoden päivät, kun Lohjalla aukesi esimiespaikka Prismaan avatussa uudessa parturi-kampaamossa.

– Tämä on minulle ensimmäinen tulosvastuullinen tehtävä ja teen sitä yrittäjän asenteella: niin kuin itselleni tekisin, hän sanoo.

Ensimmäinen vuosi Lohjalla on ollut kiireinen. Uuden roolinsa vuoksi Päivi on ollut aikaisempaa vähemmän kampaamotuolin takana.

– Esimiehen hallinnolliset työt vievät yllättävän paljon aikaa. Onneksi minulla on tässä reilu kymmenen hengen timanttinen tiimi, jossa on laaja ikähaitari. Tämä on mielestäni selkeä vahvuus. Kokeneemmat coachaavat esimerkillisesti nuorempia.

Parasta kampaajan työssä on Päivin mielestä se, että siinä pääsee läheisiin tekemisiin hyvinkin erilaisten ihmisten kanssa. Se, että kampaaja on monelle terapeutti, ei ole pelkkä klisee. Kampaajalle kerrotaan ilot ja surut, ja monesti asiakassuhteista muodostuu hyvinkin pitkäaikaisia.

– Asiakasta on toki osattava lukea. Kaikki eivät halua jutella ja avata sydäntään. Sitäkin on kunnioitettava.

Koulunpenkillä

Uuden työn lisäksi Päivin aikaa on vienyt opiskelu. Hän sai elokuun lopussa valmiiksi Lähiesimiehen ammattitutkinnon ja aloitti heti perään Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon oppisopimuskoulutuksena. Työn, opiskelun ja muun elämän yhteensovittamisessa tarmokkaalla ja tunnollisella naisella ei ole ollut ongelmia.

– SSO oli minulle entuudestaan tuttu ABC:n kautta, ja olin kuullut esimerkiksi hyvistä henkilöstöeduista. Mutta vasta nyt minulle on täysin selvinnyt, kuinka huippuhyvä työnantaja minulla on.  SSO:ssa esimies ei ole yksin. Apua on saatavilla aina, kun sitä tarvitsee. Kollegoiden ja oman esimiehen tuki on korvaamatonta ja arvostan sitä kovasti.

– Iso plussa tulee myös SSO:n koulutusmyönteisyydestä. Jokaisella on mahdollisuus kehittää itseään niin paljon kuin rahkeet riittävät.